Osveta

Dodik brani Karadžića

Vijesti / Flash | 18. 03. 2016. u 07:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko postoji neka krivnja za sve što se zbivalo u BiH morali biti optuženi i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te Alija Izetbegović'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.

Dodik je stao u obranu haaškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića ustvrdivši kako on nikada nije zapovijedio počinjenje bilo kakvih zločina te kako se samo borio za slobodu Srba u Bosni i Hercegovini.

"Netko je zaključio da su Srbi ti koji trebaju odgovarati za sve što se zbivalo. Nije bilo odgovornosti drugih, ni Franje Tuđmana ni Alije Izetbegovića ni predstavnika političke elite Hrvata u BiH poput Stjepana Kljujića i ostalih. I zato to nema element pravde nego osvete", rekao je Dodik.

"Karadžić se u tome našao samo zato što je bio predsjednik. Nemoguće je dokazati konkretnu krivnju čovjeku koji politički predstavlja jedan narod. Oni su našli tu priču o kolektivnoj odgovornosti koju pripisuju mnogim Srbima i taj koncept se održava", istaknu je Dodik i dodao kako osobno nikada nije čuo da bi Karadžić zapovijedio počinjenje zločina.

"Nikada nisam čuo Radovana Karadžića da je pokazivao bilo kakvu zločinačku namjeru. Njegovo vođenje RS bilo je usmjereno k tome da se očuva srpski narod na ovim prostorima i to je uspjelo", izjavio je Dodik dodajuć kako na početku rata Karadžić nije imao stvarni nadzor nad brojnim područjima u BiH u kojima su počinjeni zločini.

Inače, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za 24. ožujka zakazao je izricanje presude Karadžiću koji je optužen za najteže ratne zločine u BiH uključujući i genocid.

Kopirati
Drag cursor here to close