Quo vadis (F)BiH?

Dodik: Ako ne bude dogovora, ponovo se stavlja na dnevni red isključenje BiH

Vijesti / Flash | 04. 10. 2013. u 12:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas da, ako u Bosni i Hercegovini postoji političko rješenje pitanja implementacije presude “Sejdić-Finci” dotle će Vijeće Europe čekati, ali ukoliko se to ne dogodi u nekom razumnom roku, onda se ponovo na dnevni red stavlja isključenje BiH iz Vijeća Europe.

U obraćanju parlamentu RS-a, koji bi danas trebalo da zauzme stav o provođenju presude "Sejdić-Finci“ i o mehanizmu koordinacije, da bi taj bh. entitet imao definiran stav za sastanak u Bruxellsu 10. listopada, Dodik je podsjetio šta je prethodilo i kako se odvijao nedavni sastanak u Bruxellesu bh. lidera s europskim dužnosnicima.

Kazao je da se BiH upozoravala i na uskraćivanje financijske podrške te da on sve to nije shvatio kao prijetnju, kao neki, već kao upozorenje.

Predstavnici RS-a su, kaže, bili relaksirani na tom sastanku jer postoji odranije usuglašeni stav, a koji je obranjen i u Bruxellesu.

RS predlaže da Skupština RS-a da suglasnost da se ta presuda riješi tako što će se reći da se u RS-i bira jedan član Predsjedništva BiH bez nacionalne odrednice.

Time bi se promijenio amandmanski ustav i to pitanje riješilo kada je u pitanju RS.

Podsjetio je da je došlo do presude “Sejdić-Finci protiv BiH”, koja je pozivala samo na potrebu da se eliminira diskriminacija u pogledu mogućnosti kandidiranja svih koji žive u BiH te ništa više od toga.

- Odluka nije tražila promjenu načina izbora ili nešto drugo - rekao je Dodik.

Ponovio je da bilo kakve “intervencije” u Ustav moraju da budu na osnovu sporazuma strana u BiH, a to su RS i FBiH te da i današnja sjednica parlamenta daje okvire za dalje kretanje njenih predstavnika kada je u pitanju odluka “Sejdić-Finci”.

Osvrnuo se i na Federaciju BiH, navodeći da je suština da se u tom bh. entitetu ne može osigurati mehanizam u kome će sudjelovati svi u donošenju odluka.

Ponovio je da je RS spremna da podrži svaki model koji se dogovori u FBiH.

- Drugačije ne možemo da se ponašamo, ukoliko želimo da oni podrže naš prijedlog - dodao je Dodik.

Naveo je da se do 10. listopada u Bruxellesu treba doći s jasnim dogovorom o navedenoj odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close