Sarajevo

Dodijeljeno 220 stipendija iz Fonda Gazi Husrev-beg

U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije sudjelovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je 5.000 eura.
Vijesti / Flash | 17. 10. 2019. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond Gazi Husrev-beg, koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, u četvrtak je na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu - dodijelio 220 stipendija učenicima i studentima u BiH i Sandžaku, za što je osigurano 110.000 eura.

Prvu stipendiju uručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, koji je učenicima i studentima poručio da je u stjecanje znanja potrebno uložiti trud, te kazao da se nada da će i današnji stipendisti jednoga dana biti u prilici da odvajaju sredstva i stipendiraju nove generacije učenika i studenata.
„Nadam se da će ovaj fond i dalje uveseljavati naše učenike i studente, vas kao mlade ljude, koji ćete, akoBogda, jednoga dana zauzeti mjesta nas odraslih“, kazao je reisu-l-ulema Husen ef. Kavazović.

U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije sudjelovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je od hadži Omera Hodžić iz džemata Mannheim, koji je izdvojio 5.000 eura, stoji u PR priopćenju.

U proteklih 18 godina, koliko ovaj fond prikuplja i dodijeljuje stipendije, obrađeno je 5.553 molbi i dodijeljeno 2.720 stipendija po 500 eura, odnosno 1.360.000 eura.

Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 23. listopada 2000. godine, s ciljem uvezivanja humanitarnih akcija koje su provođene u džematima u Njemačkoj, a kako bi se efektivnije pomagalo onima kojima je pomoć potrebna.

Kopirati
Drag cursor here to close