Opet nejasno

Dodatni entiteti: Kovač otkrio što je čuo u Sarajevu

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 14:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razgovori su bili otvoreni, gospodin Petrov koliko sam ja čuo, takvo nešto rekao nije, radi se o interpretaciji predsjedatelja Vijeća ministara, gospodina Zvizdića, on je interpretirao razmišljanja gospodina Petrova. Ja takvu interpretaciju nemam'', rekao je za N1 predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač komentirajući što je predsjednik Hrvatskog sabora rekao o trećem entitetu tijekom susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Naime, nakon susreta dvaju dužnosnika iz Zvizdićevog ureda priopćeno je kako je Petrov rekao kako je protiv dodatnih entiteta u bih što je kasnije Petrov zanijekao rekavši kako je PR-služba bh premijera napisala po svojoj volji ono što je rekao.

Kovač je u razgovoru za N1 rekao kako su ''jasno prenijeli da su Hrvati u BiH nezadovoljni svojim statusom, da se osjećaju građanima drugog reda i da to treba riješiti na način da se status Hrvata u BiH poboljša''.

''Postoji tu više puteva, pristupa, pa i pristup da idemo promijeniti izborni zakon na način da Hrvati biraju svoga člana Predsjedništva u BiH, ali isto tako da razmišljamo o tome da se uspostavi jedan efikasniji i pravedniji model unutarnjeg poretka u BiH'', rekao je Kovač i dodao kako Hrvati imaju više razmišljanja o novom modelu.

''Postoji više tih pristupa. Jedan od tih pristupa je i onaj koji je iznio Dragan Čović, koji je član hrvatskoga predstavništva, da imamo više federalnih jedinica, jedan drugačiji model unutarnjeg poretka, koji bi omogućio ili jamčio Hrvatima da su u potpunosti ravnopravni, kao ustavotvoran narod'', rekao je Kovač.

Podsjećamo, nakon prošlotjednog susreta, priopćeno je kako je Petrov rekao da je riječ o provokaciji.

"Ono što je najvažnije i opet ću ponoviti, jeste da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju sami naći model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Mi ćemo im kao prijateljska država pomoći i biti partner tom putu", rekao je Petrov, koji medijima ipak nije čvrsto odgovorio što je to točno rekao tijekom susreta.

No, iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH priopćeno je da je "predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nakon današnjeg susreta sa Zvizdićem u Sarajevu, rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH" te da je ''priopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka".

Kopirati
Drag cursor here to close