Rusija će platiti cijenu

Doći će kraj putinizmu

Vijesti / Flash | 28. 10. 2014. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutni politički sustav nazvan "putinizam" neće dugo trajati, ocijenio je ruski pisac Boris Akunjin dodavši kako ne gaji pretjerani optimizam prema budućnosti zemlje koja "trenutno tone u mrak".

"Bojim se da ćemo morati platiti visoku cijenu za promjenu režima", rekao je Akunjin u intervjuu France Pressu u Krakovu na festivalu posvećenom Josephu Conradu, britanskom piscu poljskog porijekla.

Akunjin rekao je kako nema sumnje da će "ruskom režimu doći kraj, jer je izuzetno neefikasan i predstavlja historijski anakronizam". Pisac je govorio i o ukrajinskoj krizi i ulozi Rusije.

''Ruska prijetnja predstavlja faktor konsolidacije ukrajinske nacije, čiji je glavni problem isti kao u Rusiji, a to je korupcija'', rekao je Akunjin, autor djela o detektivu Erastu Fandorinu, mješavini Jamesa Bonda i Sherlocka Holmesa u vrijeme carske Rusije.

Akunjin naveo je da moć u Rusiji čine tri grupe - policija, tajna služba i korumpirani oligarsi i dužnosnici Kremlja.

Na pitanje zašto je Putin popularan u istraživanjima javnog mnijenja, Akunjin je odgovorio kako većinu Rusa uopće ne zanima politika i kad ih netko pita podržavaju li "gazdu Kremlja" odgovaraju pozitivno kako ne bi imali probleme.

Akunjin, žestoki kritičar Kremlja, kritizirao je sudbinu opozicionara Alekseja Navalnog, koji je u pritvoru pod optužbom za financijsku pronevjeru. Pisac smatra da je ta optužba "izmišljena i namještena".

Akunjin (58) trenutno piše povijest Rusije od devetog stoljeća do 1917. godine. Pisac navodi da je novija povijest ostavila duboke tragove u ruskom društvu.

''Ne bih bio objektivan kad bih pisao o Lenjinu i Staljinu. O Staljinu ćemo moći govoriti tek kada se više neće vratiti. Međutim, trenutno postoji svojevrsna renesansa staljinizma'', zaključio je ruski pisac, prenosi B92.

S druge strane, novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako samo snažna zapadna vojna alijansa može uspostaviti bolje odnose s Rusijom.

Stoltenberg je naveo kako je njegovo iskustvo kao norveškog premijera pokazalo da su snažna obrambena sposobnost i čvrsta međusobna povezanost atlantskih partnera fundamentalni za uspostavljanje konstruktivnih odnosa s Rusijom.

U svom prvom govoru o političkim prioritetima od kako je 1. oktobra preuzeo novu funkciju, novi generalni sekretar NATO-a istakao je da nema kontradikcije između želje da se zapadna vojna alijansa održi jakom i nastavljanja s pokušajima da se uspostavi veza s vodstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

''NATO je ovdje da kaže što ima. Rusija je ovdje da kaže što ima. Dakle, imat ćemo neku vrstu odnosa. Samo je pitanje kakvu'', rekao je Stoltenberg.

Kopirati
Drag cursor here to close