Salkp Bukvarević

Do kraja mjeseca prvi dio registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 07:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, prema riječima ministra Salke Bukvarevića, intenzivno radi kako bi se do kraja ovog mjeseca završila prva faza izrade registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Bukvarević naglašava kako će se odmah preći na drugu fazu, registar demobiliziranih branitelja.

''Projektom uvezivanja korisnika braniteljsko-invalidske zaštite od općina, preko županija, do Federacije, implementiran je jedinstveni centralizirani registar branitelja, invalida i dobitnika ratnih priznanja. Ostalo je još nekoliko tehničkih detalja. Dakle, kraj lipnja je rok za konačnu uspostavu jedinstvenog i preglednog sustava korisnika braniteljsko-invalidske zaštite'', kaže Bukvarević.

Dodaje da se u registru nalazi oko 50.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih i 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

''U drugoj fazi je planirana izrada registra demobiliziranih branitelja. Naime, u jedinicama oružanih snaga, to je Armija RBiH, HVO i MUP RBiH, ljudi su bili od jednog mjeseca do 39 mjeseci. To imamo u svim odjeljenjima obrane evidentirano. Ova država je podijelila i takozvane certifikate svim tim pripadnicima. Međutim, korisnici braniteljsko-invalidske zaštite su oni koji imaju u jednom broju županija minimalno 12 mjeseci, a u drugom, taj zahtjev je 24 mjeseca. Mi ćemo kroz registar imati mogućnost vidjeti koliko je to demobiliziranih branitelja koji će moći koristiti po Zakonu o pravima demobiliziranih branitelja sve prinadležnosti'', objašnjava Bukvarević za današnji "Faktor".

Kopirati
Drag cursor here to close