Zakon

Do hrvatske osobne i bez prebivališta

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj zajamčeno je Zakonom o osobnoj iskaznici koji je usvojen u na inicijativu Vlade Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru.

Kako je priopćilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti izdavanje hrvatske osobne iskaznice u koju će im se upisati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu.

''Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanjem osobne iskaznice, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju uz zahtjev priložiti i javnu ispravu s podatkom o prebivalištu koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak'', navodi se u priopćenju.

Iz Veleposlanstva su pojasnili kako hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje hrvatske osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close