Još nema raspodjela

Do Božića BiH će imati kostur vlasti

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 14:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banja Luci da još nije završena raspodjela resora u Vijeću ministara BiH, ali da ne očekuje probleme o tom pitanju.

''Oko podjela resora nema dogovora, ali mislim da uopće neće biti problema oko toga, jer smo osnovu promišljanja izvršne vlasti na svim razinama dogovorili'', rekao je Čović u izjavi novinarima.

Stoga vjeruje da će taj posao ''tečno ići'' i "da ćemo do božićnih blagdana imati kostur vlasti'' na svim razinama.

''Moramo raditi puno više na tome da Bosna i Hercegovina postane normalna, prvenstveno, pravna država, a ako u tome uspijemo siguran sam da s ovog prostora neće odlaziti ni Hrvati, ni Srbi ni Bošnjaci i drugi koji se ne osjećaju kao konstitutivni narodi'', istakao je danas član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dodavši kako nakon toga treba razmišljati o tome kako napraviti veliki iskorak koji dosad nismo uspjeli uraditi - stabilizirati ekonomske i socijalne prilike u BiH.

''Ako to ne napravimo, tko će nam se vratiti'' upitao je Čović uoči početka okruglog stola o temi "Hrvati u RS-u, pitanje opstanka i perspektive".

I predsjednik Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, podsjetio je da je sada "jedva" pet posto od predratnog broja Hrvata na ovom prostoru.

Komarica je kazao da je ovo prvi u nizu okruglih stolova na kojem se raspravlja o aktualnoj situaciji u kojoj se nalazi jedan konstitutivni narod.

''Iako je prošlo 19 godina od završetka rata i potpisanog Dejtonskog sporazuma, povratak Hrvata, kao domicilnog naroda, nije se dogodio, a u mnogom postotku ni povratak druga dva konstitutuvna naroda, pa ni manjina'', rekao je Komarica.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš je podsjetio da je u protekle četiri godine iz proračuna Vlade RS-a izdvojeno deset milijuna KM za povratak i obnovu kada je u pitanju hrvatski narod.

Kopirati
Drag cursor here to close