Bijela kuga?

Do 2050. broj stanovnika biti će manji za 11 posto

Vijesti / Flash | 19. 12. 2013. u 07:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuga u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha, što pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je ove godine u osnovne škole upisano za skoro 12.000 manje djece nego prošle godine. Da natalitet opada, potvrđuje i podatak da je u prvih šest mjeseci rođeno 14.249 beba, a umrlo 18.339 građana.

Nije kao nekad

Stručnjaci ističu da je BiH ušla u proces depopulacije, smanjivanja broja stanovnika, i da smo u situaciji kada bračni parovi žele samo jedno dijete, uglavnom zbog ekonomske nesigurnosti. Sve je ovo, kažu, posljedica modernizacije društva.

Sociolog Srđan Vukadinović tvrdi da postajemo staro društvo, što je tendencija „tehnologijskih zahvata, globalizacije i modernizacije, koji uništavaju tradicionalnu instituciju braka i bračnih vrijednosti“.

''Svjetska zdravstvena organizacija smatra da su upravo najrazvijenije zemlje s najmanjim natalitetom. Primjer toga je Japan. S druge strane, Američki demografski institut ima podatke da će do 2050. godine u BiH broj stanovnika biti smanjen za oko 11 posto. Ni brakovi nisu kao nekad, sve je više izvanbračnih zajednica i parovi se rijetko odlučuju na djecu'', istakao je Vukadinović.

Da je broj osnovaca svake godine sve manji, potvrdio je i Kenan Vučijak, direktor Osnovne škole „Isak Samokovlija“ u Sarajevu.

''U općini Centar prije devet godina bilo je upisano 1.100 učenika, a sada oko 560. Dakle, broj osnovaca skoro da je prepolovljen'', naveo je Vučijak.

Politika Zapada

Suočavajući se s problemom pada nataliteta, zapadnoeuropske zemlje poduzimaju niz preventivnih mjera kako bi ga riješile.

Neke od njih su imigracijska politika, odnosno useljenje stanovništva iz trećih zemalja, porezne olakšice, oslobađanje od poreza na zaradu bračnih parova s djecom ili, pak, povoljniji pristup rješavanju stambenih i ostalih životnih uvjeta bračnim parovima s djecom.

Manje radnih mjesta

Smanjenje broja učenika sa sobom povlači i smanjenje broja odjeljenja. Norma nastavnika vezana je uz odjeljenja, pa smanjenjem broja učenika umanjuje se i norma nastavnika, odnosno dolazi do zatvaranja radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close