UNICEF izvještaj

Do 2030. život bi moglo izgubiti 68 milijuna djece

Vijesti / Flash | 23. 06. 2015. u 08:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni fond za djecu (UNICEF) upozorio je UN da u razvojne projekte nakon 2015. uvrsti programe za pomoć djeci jer bi u protivnom do 2030. godine život moglo izgubiti 68 milijuna djece starosne dobi do pet godine, javlja Anadolu Agency.

UNICEF je predstavio izvještaj vezan za razvojne projekte predviđene za 2015. godinu te je od UN-a zatražio da se za naredno razdoblje povećaju fondovi za dječje programe. Fond za razvojne programe za razdoblje nakon 2015. UN će usvojiti u septembru ove godine.

UNICEF-ov izvještaj je obuhvatio razdoblje od 1990. godine. Navodi se da je od navedenog razdoblja na ovamo broj stradale djece dobi ispod pet godina u svijetu pao za 50 posto, dok se broj smrtnosti zbog neuhranjenosti smanjen za 40 posto.

Osim toga postotak smrtnosti majki se također smanjio za 45 posto. Ističe se da je u spomenutom razdoblju osiguran pristup pitkoj vodi za populaciju od 2,6 milijardi ljudi.

Međutim, UNICEF ističe kako ovaj napredak neće biti dovoljan. Napominje se da bi UN, u okviru usvanja razvojnih projekata nakon 2015. godine, veću pažnju morao posvetiti zajednicama u nepovoljnom položaju.

Ukoliko se njegova upozorenja ne uzmu u obzir UNICEF ističe da bi do 2030. godine život moglo izgubiti 68 milijuna djece starosne dobi ispod pet godina, i to uglavnom iz razloga koji se mogu spriječiti. Pored toga UNICEF je naglasio da također postoji opasnost da će u ovom razdoblju 119 milijuna djece biti izvrgnuto kroničnoj neuhranjenosti.

Ističe se da će do 2030. godine pola milijarde ljudi i dalje u toalet ići na otvorenom što je ozbiljan uzročnik zdravstvenih tegoba.

Naglašava se da će biti potrebno sto godina kako bi se siromašnim obiteljima u Subsaharskoj regiji u potpunosti omogućili školovanje ženske djece.

Izvještaj navodi da i dalje svake godine šest milijuna djece umre ne napunivši pet godina, dok tijekom porođaja život izgubi 289.000 žena. Osim toga 58 milijuna djece je onemogućeno da pohađa osnovnu školu.

Kopirati
Drag cursor here to close