BiH

Do 2020. uništiti 8.300 tona nestabilnih minsko-eksplozivnih sredstava

Trenutno Oružane snage BiH raspolažu s oko 15.800 tona streljiva, minsko eksplozivnih sredstava.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2018. u 15:40 Bljesak.info
Sjednica Strateškog odbora

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Boris Jerinić i šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton izjavili su da je do 2020. godine planirano uništenje 8.300 tona prekobrojnih ili nestabilnih minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, te da je povećana sigurnost ljudi koji obavljaju ove poslove.

Oni su danas u Sarajevu sudjelovali na sjednici Strateškog odbora za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, na kojem su predstavljene ovogodišnje aktivnosti Ministarstva obrane BiH.  

''U 2018. godini planirano je da se uništi 3.000 tona streljiva i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES) i to 1.350 tona u kapacitetima TROM Doboj i 1.000 tona kroz projekt UNDP-a u BiH, 1.000 tona specifičnog MiMES u kapacitetima namjenske industrije u BiH i inozemstvu, a radi se o specifičnim sredstvima kao što je municija punjena bijelim fosforom, te 650 tona MiMES-a planirano je da se demilitarizira na poligonu Glamoč. Pored toga, proces 100 % inspekcije teče željnim tijekom i isti će biti realiziran u 2018. godini'', rekao je Jerinić.

Trenutno Oružane snage BiH raspolažu s oko 15.800 tona streljiva, minsko eksplozivnih sredstava. Od toga za operativne potrebe Oružanih snaga je 7.500 tona, dok je 8.300 tona streljiva višak - neperspektivna municija. Također, više od 40.000 komada naoružanja smatra se viškom.

Također, istaknuo je da je tijekom 2017. godine ukupno demilitarizirano 1.691 tona MiMES-a, dok je od 1. siječnja do 31.svibnja ove godine demilitarizirano 787,18 tona MiMES-a.

Navedene aktivnosti, kaže, ne bi bilo moguće realizirati bez podrške donatora i prijateljskih zemalja, među kojima su Izaslanstvo Europske unije, SAD, Njemačka, Saudijska Arabija, Švedska, Švicarska, Austrija, Velika Britanija, Norveška. Neizostavna je, kaže, i pomoć NATO stožera u Sarajevu.

Pored predstavnika Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH, današnjem sastanku prisustvovali su stalni članovi Strateškog odbora, predstavnici EU, Misije OSCE-a u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), Stožera NATO-a Sarajevo, Zapovjedništvo EUFOR-a, veleposlanstva SAD-a, Švicarske, Njemačke, Velike Britanije, Austrije i Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close