HRW

Djeca robovi u rukama Izraelaca

Vijesti / Flash | 13. 04. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Human Rights Watch (HRW) upozorava da Izrael krši međunarodne standarde na Zapadnoj obali, gdje na poljoprivrednim imanjima na teškim i opasnim poslovima uz male naknade rade palestinska djeca, prenosi Anadolija.

HRW je objavio Izvještaj na 76 stranica u kojem se navodi da se palestinska djeca primoravaju da na poljoprivrednim poljima na Zapadnoj obali rade na proizvodnji dobara, koja se uglavnom izvoze, a da uvjeti u kojima ta djeca rade predstavljaju grubo kršenje međunarodnih standarda o radu.

U Izvještaju se navodi da i tijekom ekstremnih vrućina na poljima rade i 11-godišnja djeca, koja su zbog neopremljenosti izložena štetnim djelovanjima herbicida, pesticida, različitih kemijskih gnojiva i da su primorana da nose velike terete.

Uz minimalne naknade, palestinski mališani nemaju nikakvo osiguranje na poljima i sami snose troškove liječenja u slučaju ozljeda ili bolesti, tvrde iz HRW-a.

Izvještaj je još uvijek u izradi, a dio koji je objavljen je načinjen na bazi intervjua s 38 palestinskih maloljetnika i 12 odraslih radnika na izraelskim poljoprivrednim poljima u Jordanskoj dolini na Zapadnoj obali.

 



"Izraelski doseljenici zarađuju kršeći ljudska prava palestinske djece. Izgradnja židovskih naselja na palestinskim teritorijima u siromaštvo zavija tamošnje stanovništvo, čija djeca u beznađu napuštaju škole i počinju raditi opasne i teške poslove na poljima, a Izrael zanemaruje taj problem i nastavlja politiku diskriminaciju", kazala je predstavnica HRW-a za Sjevernu Afriku i Bliski istok Sarah Whitson.

Iz HRW-a su na kraju pozvali vlasti Izraela da okončaju politiku izgradnje ilegalnih naselja na palestinskoj zemlji i da se pridržavaju međunarodnih normi i pravila kada je riječ o pravima djece i drugim pitanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close