VIDEO

Djeca jesu stubovi svijeta, koliko čvrsti ovisi i od odraslih

Vijesti / Flash | 16. 12. 2016. u 14:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Djeca - stubovi svijeta" okupilo je danas osnovce iz Sarajeva i Mostara na centralnoj tribini koja je pod nazivom "Ja učenik, moj korak u EU" održana u Sarajevu.

Predsjednica Udruženja Fatima Hukić kaže da su tribine te vrste način da se dođe do svakog djeteta u namjeri da ih pouče gdje ih vodi etičnost, a gdje drugačije ponašanje.

''To što od mladih ljudi tražimo da budu etični, nije zbog nas nego zbog njih samih. Mladi čovjek može prosperirati samo onda ako njegovo biće bude protkano zajedno etikom i obrazovanjem'', kazala je Feni Hukić i naglasila da biti etičan, između ostalog, znači ''ne raditi drugome ono što ne želite da vama netko uradi.''

Ističe da je tribina održana u dvorani zgrade institucija BiH u namjeri da se učenicima ukaže na to da bi to možda u budućnosti moglo biti i njihovo radno mjesto, ali da su preduvjeti za to visoko moralna načela i kvalitetno obrazovanje.

Djeca su danas poručila odraslima da oni jesu "stubovi svijeta, ali koliko čvrsti zavisi od nas, a poprilično i od vas, svih zajedno'', a djecu sudionike današnjeg skupa pozdravila je predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH, te Ivo Marković iz Udruženja "Djeca stubovi svijeta".

Učenica devetog razreda osnovne škole iz Drežnica Amila Macić poručila je vršnjacima da njeguju mir, toleranciju, etičnost i moralnost jer bez tih osobina samo obrazovanje nema smisla. Njena namjera je da se bavi politikom, a 'jednog dana postane i predsjednica BiH'.

''Želim popraviti stanje u našoj državi, pomoći svima bez obzira na nacionalnost, boju kože i druge nebitne razlike'', naglasila je.

Udruženje "Djeca - stubovi svijeta" godinama radi s osnovcima i srednjoškolcima pod zajedničkom temom "Etika u filozofiji življenja", ulaze u razredne zajednice i potiču ih na razmišljanje što je etično, a što to nije.

Kopirati
Drag cursor here to close