Ofenziva

Dižu se stranci zbog Mostara?

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog činjenice da SDA i HDZ BiH imaju suprotne pozicije u vezi s rješavanjem političke krize u Mostaru, čini se da su veleposlanici pojedinih država, među kojima i SAD, ali i EUropske unije, krenuli u diplomatsku ofanzivu, tvrdi Dnevni avaz.

Tako predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić iznosi da je dobro što se međunarodna zajednica uključuje u pitanje Mostara, jer je očito da nema brzog rješenja političkih stranaka od kojih je to OHR očekivao.

Marić je Avazu rekao i kako od OHR-a još nisu dobili nikakav odgovor u vezi s njihovim zahtjevom za donošenje odluke o rotaciji gradonačelnika, a, kako je istaknuo, s obzirom na ponašanje OHR-a, to i ne očekuju. Ponovio je da u SDA smatraju kako je OHR načinio najveću grešku kada su ''dali vlast u ruke jednom narodu'', odnosno jednom čovjeku, koji istovremeno obavlja dužnost predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH.

''S druge strane, mi i trebamo tražiti pomoć od OHR, jer ovo je Statut koji su oni nametnuli. Naravno, bili bismo najsretniji kada bismo mogli postići dogovor s HDZ-om. Smatram da ćemo se kad-tad vratiti za pregovarački stol i pozivam HDZ da to uradimo, ali na normalnim osnovama, a ne pod pritiskom. Jer, HDZ uz pitanje Mostara želi riješiti i još neka pitanja, koja su ključna za hrvatski narod'', rekao je Marić.

Iako su iz HDZ-a BiH, odnosno HNS-a, istaknuli da njihov prijedlog za Mostar nudi prihvatljivo rješenje, Marić je kazao da je SDA to odbila jer ''to nema veze s odlukom Ustavnog suda, gdje se uopće ne spominju višečlane izborne jedinice''.

Potvrdivši kako su njihov prijedlog iz SDA odbili, predsjednik GO HDZ-a BiH Damir Džeba kazao je Avazu da o tome nisu dobili nikakvo pismeno obrazloženje.

''Prijašnja pozicija Gradskog odbora jeste bila 'jedan čovjek - jedan glas - jedna izborna jedinca'. Međutim, radi pragmatičnosti, postizanja kompromisa i dogovora, jer ne može Mostar biti jedna izborna, s obzirom na to da tako Ustav Federacije propisuje, mi smo ponudili ovo rješenje'', rekao je Džeba, dodavši da se prije svega treba izabrati Gradsko vijeće.

Također, naglasio je kako su neutemeljene optužbe koje se iznose u vezi njihovog prijedloga o tome da HDZ BiH i hrvatski narod na taj način mogu osigurati dominaciju.

''Neka mi netko to objasni. Jer, naprosto je nemoguće da mi na ovaj način možemo imati dominaciju u Gradskom vijeću, jer je većina 18, a dvotrećinska 24 vijećnika u Gradskom vijeću. Pogledajmo posljednje izbore, iako to ne volim spominjati, a na kojima smo dobili samo sedam vijećnika, a 2004. unutar hrvatske koalicije od pet stranaka imali smo osam vijećnika. Zato bih stvarno volio da netko kaže kako HDZ može imati 18 vijećnika'', iznio je Džeba.

Kopirati
Drag cursor here to close