Priznanje

Direktor CIA-e: Upotrebljavali smo odvratne tehnike ispitivanja

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 07:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor CIA-e John Brennan rekao je u četvrtak da su neki agenti upotrebljavali "odvratne" tehnike ispitivanja, a "nije moguće znati" jesu li tim tzv. pojačanim tehnikama ispitivanja uspjeli iz osumnjičenih za terorizam izvući korisne podatke.

''Već sam rekao da naši podaci pokazuju kako je program pritvaranja i ispitivanja dao korisne obavještajne podatke koji su pomogli da Sjedinjene Države spriječe napade, uhvate teroriste i spase živote'', rekao je Brennan na konferenciji za novinare u sjedištu CIA-e u Virginiji, javio je Reuters.

''Bit ću jasan. Nismo zaključili da je baš upotreba tih pojačanih metoda ispitivanja (EIT) u sklopu programa omogućila dobivanje korisnih informacija od zatvorenika koji su im bili podvrgnuti. Uzročno-posljedična veza između upotrebe EIT-a i dobivanja korisnih podataka od zatvorenika, po mojem mišljenju, ne može se znati'', dodao je.

Senatski obavještajni odbor u utorak je objavio izvještaj nakon petogodišnjeg istraživanja koje je utvrdilo da je CIA obmanjivala Bijelu kuću i javnost o svom programu ispitivanja i djelovala okrutnije i prodornije nego što je to priznavala.

Brennan je rekao kako CIA nije namjerno prevarila predsjednika države Baracka Obamu i javnost.

''U ograničenom broju slučajeva pripadnici agencije su upotrijebili tehnike koje nisu bile odobrene, koje su bile odvratne i s pravom ih svi trebaju odbaciti. Nismo dovoljno učinili u vezi s pozivanjem na odgovornost nekih agenata zbog njihovih pogrešaka'', rekao je Brennan.

CIA vjeruje da su podaci dobiveni od zatvorenika podvrgnutih EIT-u pomogli da se pronađe čelnik Al-Quaide Osama bin Laden koji je ubijen u američkoj akciji u Pakistanu 2011. godine.

Dok je on govorio, senatorica Dianne Feinstein, čelnica odbora koji je objavio izvještaj o mučenju kojem je CIA podvrgavala zatvorenike, proturječila mu je na Twitteru, objavio je BBC.

U jednom ''tvitu'' stoji: "Brennan: "nije moguće znati" bismo li i na drugi način dobili te podatke. Studija je pokazala da je to SASVIM moguće znati. CIA je te informacije imala i prije mučenja".

Brennan je 2002. godine kad je počela provedba programa zatvaranja i ispitivanja bio visoki CIA-in dužnosnik.

Demokratski senator na odlasku Mark Udall pozvao je Brennana da odstupi i govorio o CIA-inu miješanju u pripremu senatskog izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close