Glasovanje iz inozemstva

Diplomatsko-konzularna predstavništva kao posrednici za glasovanje?

Bakalar je pojasnio da su članovi SIP-a BiH na jučerašnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatrali izmjene Pravilnika o provođenju izbora
Vijesti / Flash | 04. 11. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva(SIP) BiH Željko Bakalar izjavio je danas Srni da je poštanski promet prema BiH obustavljen iz Finske i Mađarske, zbog čega su članovi SIP-a razmatrali da u tim zemljama uključe diplomatsko-konzularna predstavništva kao posrednike za glasovanje na predstojećim izborima.

Bakalar je pojasnio da su članovi SIP-a BiH na jučerašnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatrali izmjene Pravilnika o provođenju izbora, kako bi se u uslovima pandemije virusa korona, u zemljama gdje postoji problem sa poštanskim prometom, omogućilo slanje povratnih koverti putem diplomatsko-konzularnog predstavništva SIP-u BiH.

"U stalnom kontaktu smo sa njihovim operaterima i poštanski promet iz tih zemalja ne funkcionira prema BiH. Kada je riječ o glasovanju putem pošte iz tih zemalja problem ćemo rješavati preko veleposlanstva i morali smo zbog novonastale situacije mijenjati pravilnik tako da će se glasački listići slati preko veleposlanstva sa žigom pošte odakle je poslat glasački listić", rekao je Bakalar.


Bakalar je dodao da tamo gdje poštanski promet ne funkcionira prema BiH bez uključivanja diplomatsko-konzularnih predstavništava građani BiH, koji su se registrirali, ne mogu da ostvare biračko pravo putem poštanskog operatera.

"Mi smo u fazi da riješimo problem sa tim zemljama. U ostalim zemljama u kojima postoje informacije da je otežan poštanski promet, diplomatsko-konzularna predstavništva možda će poslužiti kao neka vrsta bajpasa za premašivanje objektivnog problema", rekao je Bakalar.

Dodao je da će zbog činjenice da BiH nema veleposlanstvo u Finskoj taj problem pokušati riješiti preko veleposlanstva u Stoholmu.

"Ukoliko se problemi sa slanjem pošte pojave i u nekim drugim zemljama zbog virusa korona i u njima ćemo na sličan način rješavati i premostiti ovaj problem", rekao je Bakalar

Kopirati
Drag cursor here to close