Financijska policija

DF traži istragu u javnim poduzećima

Vijesti / Flash | 17. 05. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta (DF) inzistira na utvrđivanju odgovornosti za stanje u javnim poduzećima koja su u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

‘’Zbog stanja u javnim poduzećima u većinskom vlasništvu FBiH ne može se nastaviti s dosadašnjom politikom’’, istaknuo je dopremijer FBiH i federalni ministar trgovine Aleksanadar Remetić (DF) danas na pres-konferenciji. Stoga je, kako je kazao, DF odlučio pozvati financijsku policiju, te da na temelju njenih nalaza, ukoliko za tim bude potrebe, pozove i druge istražne i pravosudne organe da izvrše uvid u poslovanje poduzeća u većinskom vlasništvu FBiH.

Ova stranka, nadalje, inzistira na identificiranju odgovornih za gubitke koji se mjere desetinama, a, kako se pretpostavlja, i stotinama milijuna KM, te ne pristaje na imenovanje novih upravljačkih struktura, "koje će nastaviti da po političkim instrukcijama uništavaju resurse u vlasništvu građana ove zemlje".

‘’Koristimo se i ovom prilikom da s indignacijom osudimo navode kako su koraci koje poduzimamo u Vladi Federacije BiH usmjereni protiv jednog, ili drugog naroda, ili bilo koje skupine građana Federacije BiH, ili države Bosne i Hercegovine’’, potcrtao je Remetić, podsjećajući na stav DF-a "da ne postoje naši i njihovi lopovi i da kriminalci nemaju ni vjeru ni naciju, nego da su samo kriminalci".

Dodao je da proces rješavanja pitanja koja se tiču javnih poduzeća treba nastaviti, a da bi u fokusu Vlade FBiH trebali biti implementacija godišnjeg programa rada i obećane reforme. U tom kontekstu, Remetić je pozvao sve ministre i ministrice iz političkih stranaka koje čine koaliciju u federalnoj vlasti da se zajednički maksimalno angažiraju na implementaciji programa rada i provođenju aktualnih reformi, kako je to obećano u predizbornoj kampanji, kao i prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma.

U odgovorima na brojne novinarske upite koji su uslijedili, a koji se tiču recentnih događanja koja su obilježila rad Vlade FBiH (nedolazak ministara iz HDZ-a BiH na sjednice i dr.), kao i trenutne situacije u FBiH, istaknut je stav "da DF ostaje otvoren za razgovore o svim pitanjima, ali i da ne pristaje na ultimatume bilo koje vrste, te da kompromis ne može biti da je uvijek onako kako jedan od sugovornika traži".

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF) kazao je da kadrovi DF-a misle ono što govore i rade ono što misle, te naglasio spremnost za razgovor sa svima, uključujući i spremnost predsjednika DF-a Željka Komšića za nastavak razgovora s liderima stranaka koje čine koaliciju u vlasti, uz puno međusobno uvažavanje.

Na konkretan upit u vezi sa stavljanjem na dnevni red kolegija Vlade pitanja poduzeća Aluminij d. d. Mostar, a potom "skidanja" te točke s dnevnog reda uoči sjednice Federalne vlade, Bajrović je kazao da je na kolegiju razmatrana samo informacija u vezi s ovim poduzećem, te da su na dan prije zasjedanja Vlade dobijene kredibilne informacije "da se na osnovu te informacije o Aluminiju namjerava uraditi nešto nelegalno, odnosno donijeti zaključak na Vladi da se smjeni uprava tog poduzeća".

‘’Obzirom na to da se mi žestoko želimo držati zakona i svih važećih pravila, to što je nama tada rečeno je neprihvaljivo zbog toga što država nije većinski vlasnik "Aluminija". Država je 44-postotni vlasnik i to odnedavno’’, upozorio je Bajrović, navodeći da je povlačenjem Aluminija s dnevnog reda Vlade preduhitrena situacija "da sudovi ponovno vraćaju, ili postavljaju ljude".

Kopirati
Drag cursor here to close