Stav

DF ne odustaje od tri Srbina i jednog Bošnjaka

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta u četvrtak će održati sjednicu u vezi s daljnjim procesom imenovanja nove Federalne vlade, potvrdio je za Fenu dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član Demokratske fronte Saša Mitrović ističući kako se DF drži onoga što se dogovorilo tijekom raspodjele resora da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka.

''Držimo se tog stava, jer smatramo da je DF dosta popuštao'', kazao je Mitrović.

U predloženom sastavu Vlade bilo je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, što nije u skladu s Ustavom FBiH, po kojem Vlada FBiH treba brojati osam bošnjačkih ministara, pet hrvatskih i tri srpska i da najbrojniji narod može u dogovorima s partnerima jednu poziciju ustupiti ministru iz reda ostalih.

Što tko treba predložiti

Za sastav nove Vlade FBiH Demokratska fronta je predložila troje Srba i jednog Bošnjaka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pet Hrvata i jednog Srbina, a Stranka demokratske akcije (SDA) šest ministara Bošnjaka.

''Ovog tjedna očekujemo da se ispoštuje dogovor u kojem je usuglašeno što tko treba predložiti. Mislim da će biti spremnosti, ozbiljnosti da se postojeći dogovor ispoštuje i da krenemo u redovne aktivnosti i potrebu rješavanja nagomilanih problema'', izjavio je za Fenu glavni tajnik SDA Amir Zukić.

Smatra kako ova situacija nikome ne odgovara, a da oni koji su preuzeli dogovorene obveze to ispoštuju.

Proces imenovanja nove Federalne vlade je u zastoju nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (Demokratska fronta) povukao danu suglasnost na imenovanje Vlade, jer nije bila ispoštovana ustavna odredba o brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Tako nije bilo uvjeta da se prošle sedmice održi zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebala biti imenovana Vlada FBiH.

Sve je do HDZ-a

Kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović izjavio je danas za Fenu da se u daljem procesu formiranja vlasti u Federaciji čeka da se dogovore koalicijski partneri SDA i HDZ BiH.

''Mi smo spremni ako treba da se u roku od 24 sata formira državna i federalna vlast. Sada nije do nas, već do koalicijskih partnera koji trebaju odlučiti žele li da se vlast formira ili ne, pogotovo HDZ'', rekao je Bajrović.

Da bi se vlast u BiH i FBiH formirala, kaže, potrebno je da se ispoštuje dogovoreno, pri čemu ističe da je DF bio uvjerljivo najpozitivnija strana u pregovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close