Modifikacija

Deutsche Welle: Prolazi lipanjski vlak za Srbiju u EU

Vijesti / Flash | 13. 05. 2016. u 16:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija mogla bi blago modificirati svoje zahtjeve Srbiji zbog hrvatske blokade otvaranja pregovaračkih poglavlja, ali diplomatski izvori tvrde kako je najveći problem u Zagrebu i da se samo čeka na zeleno svjetlo Hrvatske, objavio je Deutsche Welle (DW), navodeći kako u Njemačkoj postoji veliko nezadovoljstvo zato što Hrvatska koči srpske pregovore s EU.

"Unatoč diplomatskoj aktivnosti po pitanju hrvatske blokade srpskih pregovora s Europskom unijom, na tom polju i dalje vlada status quo", navodi DW, pozivajući se na "više diplomatskih izvora", među ostalim i jedan interni dokument njemačkog Ministarstva vanjskih poslova da Nizozemska želi otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24 (sa Srbijom) do kraja lipnja, te da taj stav jasno podupire i Njemačka.

„Uvjeti za otvaranje poglavlja 23 su, prema našem viđenju, ispunjeni odgovarajućim akcijskim planom. Stoga se zalažemo za potporu odgovarajućem izvješću Europske komisije“, stoji u dokumentu u koji DW ima uvid, obavljeno je na web portalu ove njemačke medijske kuće.

Uz podsjećanje na tri hrvatska zahtjeva Srbiji: da ograniči nadležnost za ratne zločine na svoj teritorij i državljane, da ispuni sve zahtjeve Haškog tribunala (ICTY) i da utvrdi mehanizam prema kojem bi predstavnicima hrvatskih manjina bilo zagarantirano mjestu u parlamentu, servis DW-a na srpskom jeziku navodi kako od ta tri zahtjeva "Njemačka ima jedino razumijevanja za uvjet suradnje ICTY-em".

"Srbija od početka 2015. ne provodi više naloge za uhićenje", piše DW, navodeći da se to neizravno odnosi na nedavni zahtjev za izručenjem Vojislava Šešelja, te troje njegovih pravnih savjetnika zbog nepoštovanja suda.

"Ostali hrvatski zahtjevi izlaze iz okvira nadležnosti Komisije i nisu pokriveni europskim pravom", stoji u njemačkom dokumentu koji citira DW, čiji izvori navode kako "to znači da su druga dva (hrvatska) zahtjeva političke, a ne pravne prirode".

U tom se dokumentu navodi i da sastanci hrvatskog šefa diplomacije s nizozemskim i njemačkim kolegom u drugoj polovici travnja "nisu promijenili stav Zagreba".

"Ostaje otvoreno kako će i čime Hrvatska na kraju biti nagovorena da popusti blokadu", ocjenjuje jedan izvor DW u Berlinu, dok drugi kaže da od Srbije nije zatražena promjena pozicije, jer prije toga svih 28 članica i sama EK moraju formulirati zajedničko stajalište.

Diplomatski izvor DW nije se, međutim izjašnjavao o tome u kojoj bi se mjeri eventualno od Beograda mogli tražiti ustupci hrvatskim zahtjevima.

Nizozemsko predsjedanje EU traje do konca lipnja, a DW navodi kako još postoji nada da bi do tada mogla biti otvorena poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i ljudskim pravima u pregovorima Srbije s EU.

"Mislimo da je lopta u hrvatskom dvorištu. Kao predsjedajući nadamo se da će Hrvatska signalizirati da je spremna promijeniti stav", rekao je za DW Dirk-Jan Vermeij, glasnogovornik nizozemskog predsjedanja u Bruxellesu, istaknuvši da su u tijeku kontakti sa Zagrebom, ali da "odatle još nema signala da bi se pozicija mogla promijeniti".

"Iako se hrvatske primjedbe odnose na poglavlje 23, zbog njega je zakočeno i poglavlje 24, jer je namjera Bruxellesa da u paketu otvori ta dva poglavlja koja se tiču vladavine prava, ljudskih prava, slobode i sigurnosti", konstatira DW, navodeći ocjenu Vermeija da se "čeka jedino zeleno svjetlo Zagreba".

"Do kraja predsjedanja imamo samo šest tjedana, pa se nadamo da će nam Hrvati uskoro priopćiti da su spremni – ali to je do njih", izjavio je za DW ovaj nizozemski dužnosnik.

U Njemačkoj postoji veliko nezadovoljstvo zato što Hrvatska koči srpske pregovore s EU, navodi DW te podsjeća da je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač pozvan u Bundestag da objasni takvo stajalište, uz ocjenu utjecajnog demokršćanskog zastupnika (CDU) Guntera Krihbauma da Zagreb "zlorabi Europsku uniju" za provođenje bilateralnih zahtjeva.

Unatoč činjenicama da postoji "živa diplomatska aktivnost" i potraga Europske komisije za kompromisom, DW naglašava kako su i u Zagrebu i u Beogradu službeno ustrajni na svojim pozicijama i ponavljaju da je "lopta u dvorištu" onih drugih a to upućuje na zaključak kako će otvaranje poglavlja sačekati predsjedanje Slovačke koja ga preuzima od Nizozemske u drugoj polovici ove godine.

(FENA) R.G.

Kopirati
Drag cursor here to close