Kako je sve počelo

Detalji sastanka koji su doveli do stvaranja ISIL-a

Vijesti / Flash | 17. 08. 2016. u 09:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski operativac Islamske države Abu Ahmad ispričao je za Foreign Policy dosad nepoznate detalje o tome kako je zapravo nastala zloglasna Islamska država.

Ahmad je inače rođen u sjevernoj Siriji u konzervativnoj i religioznoj sunitskoj arapskoj obitelji ,te se od prvog dana pobune, još od 2011. godine, borio protiv režima Bashara al-assada.

Borio se za pobunjeničku skupinu koja je naginjala džihadizmu čiji su članovi uglavnom bili Sirijci, ali i neki strani borci iz Europe i središnje Azije. U proljeće 2013. Abu Ahmad odlučio je stati na stranu Islamske države Iraka i Levanta.

Novinari su s njim proveli više od 100 sati kako bi doznali što više o Islamskoj državi. Iako je još uvijek član Islamske države, odlučio je progovoriti je se ne slaže se sa svime što rade, posebno s brutalnim likvidacijama.

Za Foreign Policy opisao je kako je došlo do raskola između Nusre Front i Islamske države. Sve je počelo u travnju 2013. godine, piše Index.hr.

Abu Ahmad je primijetio tamno crveno-smeđi auto ispred sjedišta Majlis Shura al-Mudžahedina (MSM), sirijske džihadističke skupine, koju vodi Abu al-Ather u sirijskom gradu Kafr na sjeveru Hamra. U vozilu su sjedila četiri čovjeka, a Abu Ahmad nije prepoznao nikoga od njih. Ubrzo je shvatio da je jedan od njih bio Abu Bakr al-Bagdadi, vođa Islamske države.

Svako jutro crveno-smeđi auto dovodio je Baghdadija i njegovog zamjenika Hajija Bakra, u sjedište MSM-a u Kafr Hamri. Tijekom tih pet dana, u sjedištu MSM-a, Baghdadi je intenzivno razgovarao s grupom važnih džihadističkih lidera, među kojima su bili i Abu al-Ather, emii MSM-a, Abu Mesab al-Masri, egipatski džihadistički zapovjednik, Omar al Shishani, vodeći čečenski džihadisti koji je došao u Siriju iz Gruzije, Abu al-Waled al-Libi, emir libijske Katibat al-Battar skupine i Haji Bakr, Bagdadijev zamjenik, piše Index.hr.

Ubrzo nakon sastanaka u Kafr Hamri, koji su se vodili punih pet dana, 8. travnja 2013. Baghdadi je objavio da se njegova organizacija proširila u Siriju te da se sve druge organizacije moraju pokoriti njegovoj.

"Šeik je ovdje kako bi uvjerio sve da napuste Jabhat al-Nusru i al-Jolani. Umjesto toga, svi bi se trebali pridružiti i ujediniti pod zastavom ISIL-a, koji će uskoro postati država", priča Ahmad o detaljima sastanka.

Sudionici su imali različita mišljenja o takvoj ideji, no Bagdadi nije odustajao.

"Ako bi takva Islamska država mogla preživjeti početnu fazu, bila bi tu da ostane zauvijek", uvjeravao je Bagdadi. I uspio.

Vodili su se opširni razgovori o tome kako će država funkcionirati... Napokon, na kraju su se svi složili s njegovim planom - i proglašena je Islamska država.

Kopirati
Drag cursor here to close