Senat

Desnica opalila novi šamar Francuskoj

Vijesti / Flash | 29. 09. 2014. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konzervativna desnica, koja je u Francuskoj u opoziciji, ponovno je prilikom djelomičnog obnavljanja skupštine u nedjelju osvojila senat nad kojim je izgubila kontrolu 2011. godine, što predstavlja novi izborni šamar socijalističkoj vlasti.

Prvi put, Nacionalni front će ući u gornji dom parlamenta, a ovaj događaj predsjednica krajnje desnice Marine le Pen smatra "historijskom pobjedom".

Savez za narodni pokret (UMP), glavna stranka desnice iz koje je i bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, i njezini centristički saveznici iz UDI-ja (Unija demokrata i neovisnih), osvojili su između 10 do 20 mjesta, izjavili su lideri UMP-a na temelju djelomičnih rezultata nakon drugog kruga.

Tandem UMP-UDI treba uzeti samo sedam mjesta od ljevice da bi osvojio apsolutnu većinu od 175 mjesta, od ukupno 348 u parlamentu.

Pobjeda desnice na općinskim izborima u martu bila je skoro garancija da će ona ponovo preuzeti kontrolu nad senatom, čije je članove birao izravnim univerzalnim glasovanjem kolegij velikih birača koji predstavljaju 95 posto općina.

Izbori održani u nedjelju predstavljaju treći izborni udarac za socijaliste na vlasti, nakon općinskih u ožujku i europskih krajem svibnja.

U praksi, ne bi trebalo biti velikih posljedica, narodna skupština zadržava primat nad senatom u slučaju neslaganja oko zakona.

Ali, predstavlja loš signal za predsjednika Francoisa Hollandea u trenutku kada se Nicolas Sarkozy, njegov prethodnik, vraća u politiku, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close