ima li smisla?

Der Spiegel ide u kost: Naslovnica s Trumpom koja kaže sve!

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 21:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedni ga kude, drugi hvala... Ne prestaju stizati reakcije na prve poteze novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kad su u pitanju kritike, one stižu od javnosti, ali i medija.

Nakon što je prošlog tjedna potpisao odluku o zabrani ulaska u zemlju izbjeglicama iz sedam muslimanskih zemalja rekavši da su to nužne mjere za zaštitu SAD-a, mnogi smatraju da Trump time zadire u ustavno načelo vjerskih sloboda.

Kritike stižu iz Amerike i inozemstva, a jedna od najnovijih tako je naslovnica njemačkog lista Der Spiegel.

Na naslovnici Der Spiegela ilustracija je Trumpa s nožem u ruci, dok u drugoj ruci drži glavu Kipa slobode koju je upravo odrezao.

Poruka je drastična: Novi američki predsjednik će na koncu poništiti ljudska prava i slobode za koje je Kip slobode prepoznatljiv simbol.

Lady Liberty, kao državni dar Francuske američkim građanima, od 1886. godine pozdravlja brodove koji dolaze, osvjetljava svijet svojim bakljama i predstavlja simbol napretka.

Der Spiegel je na svojoj naslovnici pak rimskoj boginji Libertas 'dodijelio' sudbinu žrtve Donalda Trumpa, a čitava ova morbidna karikatura asocira na one snimke na kojima se pojavljivao ISIL-ov krvnik Jihadi John.

Iako je ta poveznica moguća, „Spiegel“ ne želi poručiti kako je između njih dvojice znak jednakosti, jer Jihadi John vlastitim rukama odrubljuje ljudske glave, dok lik na karikaturi, koji javnost asocira na Donalda Trumpa, odsijeca glavu slobodi.

Njemački političar Alexander Graf Lambsdorff (FDP) smatra kako je ova naslovnica Spiegela čisti neukus.

"Naslovnica se na odvratan način igra žrtvama terorista. Ona više govori o uredništvu Spiegela, nego o Trumpu", kazao je ovaj konzervativni političar za Bild.

Nakon izlaska naslovnice, uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close