Zabrinutost

Demokršćani Angele Merkel žele vraćanje vojne obaveze u Njemačkoj

Vijesti / Flash | 20. 08. 2013. u 09:56 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U njemačkoj vladi raste zabrinutost zbog sposobnosti za angažman Bundesvera i diskutira se o ponovnom uvođenju vojne obaveze, piše njemački tabliod "Bild", navodeći da broj dobrovoljaca u Bundesveru dramatično pada.

''Za osiguranje sposobnosti za vojne angažmane, mora se staviti na provjeru odluka o kraju ukidanja vojne obaveze'', rekao je član predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) Kristijan Baldauf, naglasivši da Bundesver i socijalne službe moraju ostati potpuno spremne za angažman.

I bivši ministar obrane Franc-Jozef Jung, također iz CDU, kancelar Angele Merkel kritizirao je odluku o ukidanju, odnosno, povlačenju vojne obaveze.

''Sa mnom odluka o povlačenju vojne obaveze ne bi nikada bila donešena'', rekao je Jung, ali i ocijenio da bi sada, dvije godine poslije te odluke, bilo pogrešno menjati zakon i predložio da se pričeka, srednjoročno gledano, kako će se razvijati situacija u vezi s brojnim stanjem Bundesvera.

Iz redova socijaldemokrata je, prije dvije godine, kritizirana odluka o povlačenju, odnosno, suspenziji vojne obaveze, uz ocjenu da reforma Bundesvera, koja podrazumijeva povlačenje vojne obaveze od 1. srpnja 2011. nije dobro pripremljena i da je stavljena pod neprotreban pritisak vremena.

Njemačka vlada je krajem 2010. godine donijela odluku o ukidanju vojne obaveze od 1. srpnja 2011. godine i postavila smjernice o smanjenju trupa Bundesvera sa sadašnjih 240.000 na do 185.000 vojnika.

Vojna obaveza koja je u Njemačkoj postojala duže od 50 godina može, međutim, biti automatski obnovljena, između ostalog, u slučaju napetosti i obrane zemlje, a ova reforma je najveća od svih, pred kojima se Bundesver nalazio.

Prema planovima njemačke vlade, u okviru Bundesvera u buduće može biti do 15.000 doborovoljaca.

Demokršćani kancelarke Merkel i liberali šefa njemačke diplomacije Gvide Vestervela su prije više od dvije godine postigli dogovor o ukidanju vojne obaveze, na prijedlog tadašnjeg ministra odbrane Karla - Teodora Gutenberga.

U ovom trenutku se oko 6.000 njemačkih vojnika nalazi u inozemnim vojnim misijama od Afganistana, preko Balkana i Mediterana, prenosi Tanjug.

U Afganistanu njemačka vojska ima 4.176 vojnika i to je najveća vojna misija Bundesvera u inozemstvu.

Na drugom mjestu je Kosovo, gde se trenutno nalazi oko 730 vojnika, a Nijemci imaju svoje vojnike i u inozemnim vojnim misijama u Turskoj, južnom Sudanu, na Sredozemlju, u Maliju, na jugu Afrike...

Kopirati
Drag cursor here to close