Priopćenje

Demokratska fronta osudila političke pritiske na Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Ističu, takva vrsta postupanja prema najvećoj pravosudnoj instanci u državi Bosni i Hercegovini potpuno je nedopustiva.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2022. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta najoštrije osuđuje političke pritiske na Ustavni sud Bosne i Hercegovine a koji dolaze od strane pojedinih dužnosnika iz međunarodne zajednice.

''Politički pritisci na rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine motivirani sabotiranjem apelacije koju je Ustavnom sudu uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a koja se tiče osporavanja odredbi koje je u izbornoj noći, kršeći sve demokratske standarde nametnuo Visoki predstavnik'', naveli su u priopćenju.

Ističu, takva vrsta postupanja prema najvećoj pravosudnoj instanci u državi Bosni i Hercegovini potpuno je nedopustiva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je prije dva dana Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u izbornoj noći nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta, 2. listopada.

Izmjene nametnute tijekom održavanja Općih izbora objavljene su u Službenim novinama Bosne i Hercegovine 5. listopada što ih čini pravno obavezujućim.

Schmidtove izmjene trebale bi biti primijenjene odmah prilikom primjene rezultata Općih izbora, a visoki predstavnik je odlučio da izmijeni Ustav FBiH kako bi se izmjene Izbornog zakona mogle implementirati.

Kopirati
Drag cursor here to close