Plan i program

Demantij na netočne navode UABNOR-A o uklanjanju biste narodnog heroja Jusufa Čevre

Inicijativni odbor za rekonstrukciju i izgradnju parka na Glavnoj ulici u Mostaru demantirao je natpise Udruženje antifašista i boraca NOR – a (UABNOR) Mostar
Vijesti / Flash | 22. 10. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potaknuti netočnim navodima i dezinformacijama koje u javnost putem medija i drugih komunikacijskih kanala plasira Udruženje antifašista i boraca NOR – a (UABNOR) Mostar, a koje se odnose na navodno uništavanje antifašističkog naslijeđa kroz uklanjanje biste narodnog heroja Jusufa Čevre, želimo obavijestiti javnost da su informacije koje ovo udruženje iznosi apsolutno netočne i pogrešne.

Ne ulazeći u motive koji se nalaze iza priopćenja koje je izdala organizacija UABNOR, poručujemo da naš cilj nije dezavuiranje javnosti, niti otvaranje prostora za neosnovanu polemiku ili raspravu, nego točno, istinito i činjenično informiranje javnosti o rekonstrukciji i modernizaciji parka, koji će ponovo biti ukrašen bistom narodnog heroja Jusufa Čevre.

Ponosno i posebno naglašavamo da svi članovi inicijative za obnovu parka na Glavnoj ulici njeguju antifašističke tekovine, što potkrjepljujemo činjenicom da će novi park u svom sastavu imati i povijesni kutak koji će sadržavati mnoštvo detalja o povijesti i državnosti Bosne i Hercegovine, od vremena vladavine Kulina Bana, pa sve do danas.

U tisućugodišnjem razdoblju o kojem govorimo i o kojem će svjedočiti i povijesni kutak novog parka, značajnu ulogu predstavlja Narodnooslobodilačka borba, što je još jedan u nizu dokaza koji jasno demantiraju navode predstavnika UABNOR-a, odnosno naručitelja ovog priopćenja koje je plasirano putem organizacije UABNOR o uništavanju spomenika koji podsjećaju na narodnooslobodilačku borbu. Simptomatično je da se naručitelji priopćenja ranije nisu zapitali u kakvom se stanju nalazio park, ali i sama bista narodnog heroja Jusufa Čevre.

Shodno navedenom, te poštujući angažman i doprinos narodnog heroja Jusufa Čevre u narodnooslobodilačkoj borbi, ali i žrtvi koju je podnio u mostarskom ustaškom zatvoru gdje je mučen i izboden, a nakon čega je strijeljan, naša inicijativa za rekonstrukciju parka nikada nije ni uzimala u obzir uklanjanje biste heroju Jusufu Čevri.

Baš naprotiv, nakon obnove i rekonstrukcije, bista Jusufa Čevre će ponovo krasiti park na Glavnoj ulici, podsjećajući javnost i sve građane na borbu i žrtvu koju je isti podnio za slobodu naroda.

Još jednom obavještavamo javnost da su informacije koje je plasirao UABNOR netočne i pogrešne, a iznesenim činjenicama i argumentima dokazujemo da opcija uklanjanja biste nikada nije ni dolazila u obzir.

Predstavnike UABNOR-a koji su autori priopćenja pozivamo na uvid o planu i programu rekonstrukcije parka, kao i sve sadržaje koji će činiti isti, među kojima se posebno izdvajaju povijesni kutak o državnosti Bosne i Hercegovine i bista narodnom heroju Jusufu Čevri", stoji u dopisu koje potpisuje Inicijativni odbor za rekonstrukciju i izgradnju parka na Glavnoj ulici u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close