Picula

Dayton je bio predah od rata, BiH trebaju promjene Ustava

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula izjavio je kako svaka zemlja mora nakon 20 godina i u daleko normalnijim okolnostima provjeriti temelj­ne ustavne postavke ili pretpo­stavke za budući razvoj te da BiH u tome ne bi trebala biti iznimka.

''Daytonski sporazum je donio prekid sukoba i to jest pobje­da diplomacije nad ratom...Po meni je to trebala biti jedna vr­sta predaha kako bi se jedna tako složena državna zajednica konso­lidirala i postala funkcionalna te bila u stanju parirati zahtjevima EU. Utoliko smatram da pristup EU kojim se favoriziraju gospo­darska i socijalna pitanja svaka­ko treba pozdraviti, no krivo je ignorirati da je matično mjesto nesporazuma ustavna konstruk­cija'', kazao je Picula u intervjuu za današnje bh. izdanje Večernjeg lista.

Dodao je kako je uvjeren  da je nemoguće konsolidirati državu bez preina­ka u ustavnom tkivu, a što se tiče vremena kada bi do toga trebalo doći, Picula je kazao kako je to drugo pitanje.

''Bio sam ohrabren nedavnim istupom gospode Čovića i Izetbegovića na konferenciji koju smo mi hrvatski europarlamentarci organizirali u Bruxellesu. No, istodobno imamo i vrlo izražene disolucijske proce­se. Pokušaj raspisivanja referen­duma u RS-u i najava povlačenja dužnosnika iz vlasti na razini BiH na izvjestan način mogu za­kočiti političke i društvene pro­mjene. U BiH trenutačno ima puno veto skupina. Vidjet ćemo jesu li proreformske i europske snage dovoljno ohrabrene kako bi nadvladale njihove otpore'', kazao je Picula.

Na upiti kako ga se dojmio prijedlog Izetbegovića da je moguće riješiti prijepore iz­među Bošnjaka i Hrvata pro­mjenama Izbornog zakona i ujedinjavanjem županija, hrvatski europarlamentarac je odgovorio kako su  njegovim istupom u Bruxellesu bili svi ugodno iznenađeni.

''Razgovara­li smo i nakon konferencije i čini mi se da Izetbegović nije nikako improvizirao. Naime, on je ove reforme stavio u kontekst reformi koje su potrebne zemlji. To pak sugerira kako postoji svijest da se ovako dalje ne može i tu dolazimo do onoga što duže vremena isti­čem, a to je da se federalnije odnose ne može smatrati psovkom, makar u dijelu zemlje koji se zove Fede­racija BiH. Sada je tome potrebno dati stvarni sadržaj. Na konferenciji je istup Izetbegovića bio posebno značajan, ali ne treba smetnuti s uma ni navode pomoćnika američkoga državnoga tajnika Briana Hoyta Yeeja. On je jasno istaknuo kako se ne treba zadovoljiti sa­dašnjim skromnim pomacima'', kazao je Picula.

Na upit u kojem smjeru administra­cija SAD-a vidi te promjene, on je parafrazirao Hoyt Yee  kako BiH izme­đu dva izborna ciklusa ima samo godinu i pol za stvarne reforme.

''On smatra kako BiH više nema prostora za čekanje i da posto­jeći „wind of opportunity“ treba iskoristiti. Postoji na izvjestan na­čin najava konkretnih poteza, a postoji potpora Bruxellesa i Washingtona. Bilo bi dobro da se ta prigoda iskoristi u 2016. Godini'', poručio je Picula.

Na upit kako gleda na poziciju službenog Zagreba prema BiH, ali i ovdašnjim Hrvatima, kazao je kako bi volio da  „nova garnitura na Markovu trgu i Zrinjevcu preuzme dužnost, podvuče jednu vrstu crte i dobro proanalizira ukupne odnose u posljednjih 25 godina“.

''Hrvatska ima sjajnu prigodu kao članica EU svoje vlastite nacionalne interese ugraditi i u politiku EU prema BiH i biti promotor suradnje. U svemu tome ne treba zaboraviti interese hrvatskoga naroda u BiH i oni mogu očekivati potporu Zagreba'',  zaključio je Picula u intervjuu za današnje bh. izdanje Večernjeg lista.           

Kopirati
Drag cursor here to close