Mir je početak

Obilježavanje 25. godišnjice Daytona: Kada čeljad nisu bijesna, ni kuća nije tijesna

U subotu navečer upriličena je svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2020. u 23:14 Bljesak.info
Obilježavanje 25 godina od potpisivanja Daytona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daytonski mirovni sporazum ispunio svoju prvobitnu zadaću, očuvao je mir. Nedostaci sporazuma moraju i mogu biti popravljeni, poručeno je večeras u sarajevskoj Vijećnici na svečanoj ceremoniji upriličenoj u povodu 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovin.

Na samom početku programa Kamerni orkestar Sarajevske filharmonije je, u povodu 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, izveo 25. simfoniju Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Mir je samo početak

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je večeras u sarajevskoj Vijećnici, gdje se održavala svečana ceremonija povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma, da je Dayton donio mir u BiH, šro je i najdragocijenije.

''Koliko je dragocjen vidimo kada pogledamo razna krizna žarišta u svijetu, ali i brojne izbjegličke krize koje osjećamo i u BiH. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovome, a posebno političarima u BiH koji su radili na miru bez obzira na političke sukobe i nesuglasice kao i međunarodnoj zajednici i mojim kolegama koji su zajedno s nama radili na izgradnji BiH. Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve, a kao što znate kada čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo'', istaknuo je Inzko, a prenosi Avaz.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson  kazali su na ceremoniji obilježavanja 25 godina od potpisivanja Daytona u Vijećnici da je vrijeme da BiH ide u svjetliju budućnost.

EU može pomoći BiH

''Nakon potpisivanja Daytona vrijeme da se radi na boljoj sadašnjosti i budućnosti. Mladi ne žele biti zaglavljeni u prošlosti, žele funkcionalnu državu na putu u EU. Mladi također misle da članstvo u EU osigurava dugoročan mir. Europske integracije mogu pomoći BiH da savlada anomalije Daytona i vlasti moraju napraviti značajne korake ka tome. Europa je već tu, sada je vrijeme za EU'', kazao je Sattler.


Veleposlanik Nelson je također istaknuo da Dayton koji je postavio temelj mira osigurao je i put pomirenja čime je BiH postala funkcionalno i demokratsko društvo.

''Tijekom 25 godina, ured visokog predstavnika u BiH bila je uporan predvodnik toga. Dayton je ostvario te ciljeve, održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU, ali sada je vrijeme da se naprave ključni koraci za budućnost. Kako bismo to uradili, moramo unaprijediti ovaj sporazum jer njegova namjera nije da bude vječan'', kazao je Nelson.

Mladima je važnija 2030. od 1995.

Dodao je da su mladi istinska snaga BiH te da ne žele biti zarobljeni u prošlosti.

''Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH iz 1995. godine. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH i članici EU. SAD će i dalje iz dana u dan podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost'', rekao je Nelson.

Na ceremoniji se obratio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

''Čast mi je što sam vam se danas pridružio u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma i završetka dugogodišnjeg etničkog nasilja u BiH. Uvijek ću vjerovati na ono što smo postigli kampanjom NATO-a i poslije u teškim pregovorima u Daytonu predstavlja najvažniji dio postignuća mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasan genocid u Srebrenici kako bi potaknuli sve članice NATO-a na djelovanje. No danas nakon 25 godina više sam zahvalan što sam održao mir koji smo dogovorili u Daytonu. Noćna mora koju ste tada preživjeli nikad se nije vratila'', kazao je Clinton.
 

Odrasla je generacija bez užasa

 
Podsjetio je da je potrebno još mnogo toga uraditi i podsjetio na nepoštivanje vladavine prava.

''Poznate su nam duboke unutrašnje tenzije koje i dalje traju. Znamo da i dalje ima premalo ekonomskih mogućnosti posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjem desetljeću stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke bodove'', istaknuo je Clinton, prenosi Avaz.

Dodao je da se nada "da ćete danas proslaviti činjenicu i da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata".

''Nikada ne zaboravite to veliko dostignuće, dok se suočavate s današnjim i budućim izazovima. Neka vam to donese novi osjećaj odlučnosti da gradite naprednu, prosperitetnu i inkluzivnu budućnost'', kazao je Clinton.

NATO - ključni akter

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na 25. godišnjicu od potpisivanja Daytona naglasio je da je upravo nazočnost NATO trupa imalo ključnu ulogu kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački sto.

NATO snage su, kako kaže, nadgledale njegovo provođenje te su ostali prisutni sve od tada kako bi pomogli da se na Zapadnom Balkanu održe mir i stabilnost.

''Pomogli smo vlastima BiH da provedu reformu svojih sigurnosnih institucija. Jedno od najznačajnijih postignuća bila je uspostava zajedničkih Oružanih snaga. Kraj rata dočekan je s preko 400.000 vojnika, nepomirljivo podijeljenih između tri vojske. Danas je to jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervnih pripadnika pod zajedničkim zapovjedništvom'', naveo je Stoltenberg, ističući sada BiH i sama doprinosi sigurnosti u svijetu te da njene snage sudjeluju u misiji NATO-a u Afganistanu.

''To je zaista izuzetno postignuće. To pokazuje što je moguće kada se teška pitanja rješavaju odlučno i u duhu konsenzusa. Ali 25 godina kasnije, još uvijek ima puno toga da se radi. Ne smijemo i ne možemo da se vraćamo u prošlost. Kompromis može biti težak, ali je suštinski važan ako se želi postići da građani ove zemlje žive kako zaslužuju. NATO će nastaviti pomagati BiH, ali budućnost je u vašim rukama. Uz jedinstvo, odlučnost i kompromis moguće je postići velike stvari. Četvrtina vijeka je od Daytona i vrijeme je za ponovno opredijeljene za mir, reformu i prosperitetnu budućnost za sve'', dodao je.

Mladi - budite promjena

''Političke, vjerske i vođe svake zajednice, odgajatelji, civilno društvo, mediji i svi građani BiH imaju odlučujuću ulogu u postizanju zajedničkog napretka i udaljavanju od teške prošlosti'', kazao je Antonio Guterres.

''Dok se suočavamo sa pandemojom koronavirusa, udružimo se kako zajedničkim naporima izgradili pravedniju i ekološki napredniju BiH koja je otpornija na izazove. Mladima u BiH želim poručiti: Vaš doprinos će biti najznačajniji vaš rad na izgradnji povjerenja postavit će temelje buduće sigurnosti i prosperiteta. Uključite se i budite faktor promjena koje želite'', naglasio je Gutteres.


Foto: NATO / 25 godina Daytonskog sporazuma
 
Prije 25 godina, u vojnoj bazi Wright-Petterson u gradiću Daytonu, američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum.

Ovim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog sporazuma – , predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević te predsjednik RBiH Alija Izetbegović su 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Kopirati
Drag cursor here to close