Marko Atilla Hoare

Dayton 2 nema šanse: Nastaviti po nefunkcionalnom poretku ili novi sukob

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 07:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski povjesničar Marko Atilla Hoare kaže za Avaz da mu se čini da suverenitet BiH, 21 godinu nakon parafiranja Daytonskog sporazuma, postoji samo na papiru. On ovaj zaključak, kako kaže, izvlači zbog konstantnog miješanja srbijanskih dužnosnika u unutarnj odnose BiH.

''Srbijanski politički 'establišment' formalno poštuje suverenitet BiH, što je uvjetovano tek njihovom željom da ostvari svoj cilj, a to je članstvo u EU. Postoji opravdan strah da je srbijansko poštivanje BiH čisto taktičke prirode, uzme li se u obzir činjenica da je nacionalistički narativ iz ove države doveo do rata početkom devedesetih godina'', kaže Hoare.

Ovaj britanski povjesničar za "Avaz" ističe da, s druge strane, podjela BiH na entitete te međunarodno prisutnost sprečavaju državu da bude i suverena i funkcionalna.

''Nastavak provođenja Daytona odgovara samo srpskom nacionalističkom programu jer promovira raspad BiH na duže staze'', tvrdi Hoare.

On navodi da „Dayton 2" ne može biti realan, budući da smislene promjene Ustava ne može biti bez konsenzusa unutar države.

''Imaju samo dvije realističke opcije. Ili će BiH nastaviti egzistirati prema postojećem nefunkcionalnom daytonskom poretku, u kojem će RS postati sve neovisnija, ili će doći od novog konflikta u kojem će Dayton biti jednostrano ili prisilno svrgnut'', ističe Hoare.

Kopirati
Drag cursor here to close