Turska

Davutoglu: Neuspjeh koalicijskih pregovora, izbori mogući

Vijesti / Flash | 13. 08. 2015. u 20:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da su današnji koalicijski pregovori vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) završeni neuspjehom i da su prijevremeni izbori veoma mogući.

"Nismo bili uspješni u osiguravanju povoljne baze za formiranje vlade", rekao je Davutoglu.

"Postoji snažna mogućnost obraćanja narodnoj volji", kazao je turski premijer, misleći na nove prijevremene izbore, prenosi agencija AFP.

Da su pregovori dvije stranke okončani bez rezultata potvrdio je i jedan visoki dužnosnik CHP.

"Ishod je negativan", rekao je taj dužnosnik u telefonskoj izjavi agenciji Reuters , nakon sat i po sastanka u Ankari između Davutoglua i lidera CHP-a Kemala Kilicdaroglua, do koga je došlo nakon tjedana pregovora njihove dvije stranke.

"Šanse da Turska formira koalicijsku vladu s desničarskom Strankom nacionalnog pokreta (MHP) su "veoma male"", kazao je visoki dužnosnik AKP.

"Mogućnost koalicije s MHP-om je veoma mala, šanse za izbore su veoma velike u ovom trenutku", dodao je.

AKP nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu na izborima 7. lipnja, što ju je spriječilo da sama formira vladu prvi put od dolaska na vlast 2002. godine.

Davutoglu ima rok do 23. kolovoza da pronađe manjinskog koalicionog partnera u protivnom bi predsjednik Recep Erdogan mogao da zakaže izvanredne izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close