Ništa od poboljšanja

Davidović: BiH ne može očekivati ublažavanje uvjeta za prijem u EU

Kada je u pitanju BiH, bivši bh. veleposlanik Davidović smatra da se ne može očekivati nikakvo poboljšanje niti ublažavanje uvjeta za prijem u EU.
Vijesti / Flash | 23. 05. 2019. u 08:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi saziv Europskog parlamenta, nakon izbora koji se organiziraju od 23. do 26. svibnja, bez obzira na njegov proporcionalni sastav više će se fokusirati na rješavanje unutrašnjih problema i reformiranje Europske unije nego na proces proširenja.

Ocijenio je to u razgovoru za Fenu nekadašnji glavni pregovarač sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i bivši veleposlanik u Misiji Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji u Briselu Igor Davidović.

Što se tiče njegovih očekivanja kada su u pitanju ovi izbori, on kaže da ih temelji na analizama koje su dominantne u posljednje vrijeme.

''Govoriti o izborima za Europski parlament znači konstatirati jačanje desne orijentacije i koncepta reracionalizacije procesa donošenja odluka u Europskoj uniji'', stava je Davidović.

Međutim, dodao je, to ne znači da će desne orijentirani pobijediti i da će desnica imati većinu u Europskom parlamentu, ali je dovoljno da osvoji broj mjesta za osporavanje ili usporavanje procesa proširenja.

Takav broj glasova, kazao je Davidović, omogućio bi im i da se fokusiraju na mehanizme donošenja odluka u korist jačanja nacionalnih država unutar sastava Europske unije.

Kada je u pitanju BiH, bivši bh. veleposlanik Davidović smatra da se ne može očekivati nikakvo poboljšanje niti ublažavanje uvjeta za prijem u EU.

''Oni će u najmanju ruku ostati isti, a ukoliko dođe do zaoštravanja novih snaga koji će formirati novu Europsku komisiju onda će ti uvjeti biti i rigorozniji ili će BiH dobiti i neke nove uvjete'', stava je Davidović.

Međutim, kaže, da kakav god bude rezultat za Europski parlament proširenje neće biti u vrhu prioriteta Europske unije, Europske komisije niti Europskog parlamenta jer će se oni morati baviti vlastitim reformskim zahvatima, odnosno problemima i poteškoćama kroz koje EU prolazi.

Prema tome, ističe Davidović, rezultat u svakom pogledu neće olakšati proces približavanja BiH.

''Mi smo dovoljno opterećeni internim problemima, unutrašnjim napetostima i izostankom uspostave vladavine prava. Zbog toga nismo ni blizu partnera koji je kvalificiran za ubrzavanje procesa prijema u članstvo u EU'', zaključio je Davidović u razgovoru za Fenu.

Između 23. i 26. svibnja, građani 28 zemalja članica Europske unije, uključujući Veliku Britaniju, glasuju za zastupnike u Europskom parlamentu koji će ih zastupati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Europska komisija koja bi trebala 1. studenog stupiti na dužnost.

Kopirati
Drag cursor here to close