Referendum EU

David Cameron: Borit ću se za Britaniju

Vijesti / Flash | 18. 02. 2016. u 19:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

David Cameron kazao je kako se borio za Britaniju na samitu Europske unije u Bruxellesu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da je prilično uvjeren da europski čelnici mogu postići sporazum s Britanijom o njenom budućem članstvu u Europskoj uniji, prenosi BBC.

Cilj Camerona je da vrati reformski paket koji će predstaviti britanskom narodu u referendumu u lipnju.

Međutim, on se suočava sa otporom prema ključnim zahtjevima koji pružaju neki čelnici Europske unije.

''Imamo važan posao da završimo danas i sutra, bit će teško'', kazao je Cameron.

''Borit ću se za Britaniju. Ukoliko možemo postići dobar sporazum, prihvatit ću taj sporazum. Ne želim prihvatiti sporazum koji nema ono što mi zahtijevamo. Mislim da je puno važnije da se ovo dobro uradi, nego da se radi u nekoj žurbi. Uz dobru volju i naporan rad možemo postići bolji sporazum za Britaniju'', dodao je Cameron.

Primjeri konačnog nacrta britanskih prijedloga ukazuju na to da Cameron još nije uvjerio čelnike Europske unije da pristanu na izmjene sporazuma kako bi učvrstio svoje reforme.

Ključne stavke britanskog sporazuma:

''Dozvoliti Velikoj Britaniji da se udalji od osnivačke ambicije Europske unije da stvori "sve bližu uniju" naroda Europe i davanje većih ovlasti nacionalnim parlamentima za blokiranje zakonodavstva EU. Restrikcije protiv drugih državljane Europske unije koji primaju radne benefite u Britaniji na razdoblje od četiri godine. Izmjena pravila o povlasticama djece koje se odnosi na troškove življenja u zemljama u kojima dijete živi. Eksplicitno priznanje da euro nije jedina valuta Evropske unije, kao i garantiranje da zemlje izvan eurozone nisu u nepovoljnom položaju ili da se moraju pridružiti programima pomoći unutar eurozone. Cilj za smanjenje tereta pretjerane regulacije i proširenja jedinstvenog tržišta.

Visoki dužnosnici Europske unije razgovarali su o mogućnostima ovog sporazuma, ali i priznali da još postoje poteškoće koje treba riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close