'Fenomen'

Dautbašić: Suradnja regije u borbi protiv ratovanja građana zapadnog Balkana u Siriji i Iraku

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 16:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić izjavio je danas kako regionalna suradnja treba da se unaprijedi u borbi protiv toga da građani zapadnog Balkana idu da ratuju u inozemstvo, prije svega Siriju i Irak.

Regionalna suradnja bit će ključ uspjeha da ovaj fenomen preduhitrimo i da bude što manje odlazaka naših građana. Kad je u pitanju BiH mi već imamo više od 20 poginulih državljana na tim ratištima, poručio je Dautbašić.

On je novinarima nakon foruma ministara unutarnjih poslova i pravde EU zapadni Balkan kazao kako će BiH novim Kaznenim zakonom, državnim agencijama i tužiteljstvu dati odriješene ruke da ova dijela procesuiraju u skladu s kaznenim postupkom.

Podsjetio je kako su dvije osobe nedavno uhićene u Beču zbog regrutiranja za borbe za Islamsku državu i rekao da institucije BiH sagrađuju s Austrijom po ovom pitanju.

"Pozdravljam akciju austrijskih vlasti. I u BiH smo imali isto tako dvije operativne akcije - Damask 1 i Damask 2, u kojoj smo slobode lišili 27 osoba, a četiri su još u pritvoru", rekao je Dautbašić i podsjetio da građani BiH idu i u Ukrajinu da ratuju.

Govoreći o forumu, on je rekao da je na njemu bilo riječi i o viznoj liberalizaciji, ali i borbi protiv lažnih azilanata.

Njih, kako je dodao, s prostora zapadnog Balkana ima najviše u Njemačkoj, skoro 90 posto, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close