14. veljače

Obilježeni Dani antifašizma u Mostaru

Sudionici su posjetili Partizansko spomen groblje gdje su odati počast i položiti cvijeće i vijence.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj datum je jedan od najvažnijih u povijesti grada, jer su građani ovog grada 14. veljače istinski dočekali slobodu, kazao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić povodom manifestacije Dani antifašizma u Mostaru, kojom se obilježava 76 godina od oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom radu 14. veljača 1945. - 14. veljača 2021..

''I tog dana počeo je buran i energičan razvoj male urbane sredine u moderan grad u svakom pogledu, koji je kasnije postao središte Hercegovine i u koji se dolazilo živjeti za razliku od današnjeg Mostara iz kojeg se bježi'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Dani antifašizma u Mostaru

Prokomentirao je i činjenicu da Gradska uprava od 2005. službeno ne obilježava ovaj dan.

''Nepopravljivi sam optimista i vjerujem da će se neke stvari promijeniti, jer moraju. Sadašnja vlast to opstruira uz tvrdnje o ubojstvima sedam franjevačkih svećenika, držeći tako kompletan grad kao svog taoca. Svi koji slijedimo ove tijekove o tome ozbiljno pričamo i ponovo pozivamo na sudsko djelovanje, jer ratni zločin ne zastarijeva. To se može riješiti, ali nitko ne djeluje, te se tim nedjelovanjem zadržava grad u status taoca'', rekao je Đulić.

Organizator obljetnice je UABNOR Mostar, a manifestacija će počela je posjetom spomen ploči palim borcima u Blagaju.

Foto: Bljesak.info / Dani antifašizma u Mostaru

Sudionici manifestacije su nakon toga posjetili brojne lokacije u gradu gdje su postavljene spomen ploče i biste istaknutim imenima iz toga vremena poput Zlatke Vuković, narodnih heroja dr. Safeta Mujića, Mladena Balorde, Mustafe Ćemalovića Ćimbe i spomenike ilegalcima kod Doma zdravlja.

U Narodnom pozorištu Mostar otvorena je izložba ''Mostar u borbi za slobodu'', te svečani program ''San o slobodi'' u sklopu kojeg su dodijeljena priznanja.

Foto: Bljesak.info / Dani antifašizma u Mostaru

Na kraju svečanosti, sudionici su posjetili Partizansko spomen groblje gdje su odati počast i položiti cvijeće i vijence. 

Kopirati
Drag cursor here to close