Parlamentarna debata

Dan žena u znaku borbe za prava porodilja: Prekinite diskriminaciju ''od županije do županije''

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 19:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Žene ženama uputila je poziv svima da povodom Dana žena dođu na parlamentarnu debatu o porodiljskim naknadama u Federaciji BiH.

''Pozivamo Vas na nazočite parlamentarnoj debati “Porodiljske naknade u FBIH: Diskriminacija porodilja” koja će se održati u srijedu 08.03.2017. godine od 11:00 sati u Velikoj Dvorani Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu'', priopćeno je iz Udruge Žene ženama.

Naime, parlamentarnu debatu organizira Udruga 'Žene ženama' u okviru 'Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni I Hercegovini', sektor Prava žena uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji sa: Gender Centrom Federacije BiH, Komisijom za jednakopravnost polova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sudionici okruglog stola će biti predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici organizacija civilnog društva, ombudsmeni i mediji.

''Svrha parlamentarne debate je da se predstave trenutna rješenja u federalnim propisima za porodilje, argumentira nejednak tretman porodilja od županije do županije, te predstave postignuća i izazovi kampanje “(Ne)diskirminacija porodilja u FBIH” koja nudi neka od rješenja'', navedeno je iz Udruge.

Podsjećamo, udruga 'Žene ženama' vodi kampanju '(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH', a do sada je prikupljeno 12.086 potpisa građana koji od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u FBiH, zahtijevaju da se prekine praksa diskriminacije porodilja ''od županije do županije''
Prema zakonima koji su regulirani zasebno u svakom od deset županija, neke porodilje imaju određena primanja, neke nemaju nikakva, dok porodilje zaposlene u javnim institucijama u svim županijama u Federaciji BIH primaju tijekom 12 mjeseci odsutnosti pune plaće kao kada su i radile (porodiljna naknada u visini 100 % ostvarenih prosječnih plata).

Podsjetimo i da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najgora situacija u FBiH, a tek sada, nakon nakon 18 godina konačno se krenulo u proceduru donošenja zakona o Zaštiti obitelji s djecom, gdje trebaju biti propisana i prava porodilja.


No i Nacrt zakona, o kojem se nedavno raspravljalo u HNŽ-u je nedorečen i ne rješava probleme diskriminacije.

''Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom, je ključni odnosno temeljni zakon koji mora regulirati međugeneracijsku suradnju, mirovinski, obrazovni zdravstveni i gospodarski sustav, ovaj zakon uključuje sve. Cilj ovog zakona je da zaštiti ženu kako bi se na ovaj način zaštitilo dijete i obitelj. Ako sada ne osiguramo djeci stabilnost, sigurnost i kvalitetu življenja preko žene, možemo biti uvjereni da ćemo unazaditi svoju kvalitetu življenja za 20 godina'', rekao je Marin Bago iz Udruge Futura, prije javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close