U znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Dan žalosti u FBiH: Tišina i zastave na pola koplja

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2022. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici odlučila je da 11. srpnja 2022. godine bude dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH. 

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Podsjetimo, više od 700 godina zatvora presuđeno je za genocid i druge zločine u Srebrenici na međunarodnim sudovima te sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbije, a osuđeno je 47 osoba. Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora uključujući onu Ratku Mladiću koja još nije pravosnažna.

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba u Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuđe Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika Škorpiona.

U Potočarima će ove godine svoj smiraj naći 50 žrtava genocida. Ukopat će se i tijela tri maloljetnika, od 16 i 17 godina kao najmlađe žrtve koje će biti ukopane ove godine, a među njima i blizanci Samir i Semir Hasanović, koji su u trenutku smrti imali 20 godina.

Ove godine kao najstarija žrtva će svoj smiraj u Potočarima naći i Husein Krdžić, koji je 1995. godine imao 59 godina. U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.671 žrtva genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close