Praznik

Dan neovisnosti BiH, jedni slave, drugi čekaju proljeće, a treći ...

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 12:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluku o istupanju Bosne i Hercegovine iz sastava SFR Jugoslavije, koja je donesena na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine iz dva entiteta danas promatraju drugim očima.

Dok većina građana Federacije BiH koristi neradni dan i obilježava Dan neovisnosti BiH, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, danas je kao i svaki drugi radni dan.

Dan neovisnosti je u Sarajevu obilježen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na Spomen-mezarju Kovači, Vječnoj vatri, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva i na još nekoliko povijestnih lokacija.

Poruke mira i zajedništva s obilježavanja 1. ožujka

Obilježavanju 1. ožujka prisustvovali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i mnogi drugi predstavnici institucija sa svih nivoa vlasti.

Svi su, tijekom davanja izjava, bili složni kako su prije 24 godine BiH i njeni građani napravili povijesni korak, koji se danas, usprkos svim žrtvama i teškoj ekonomskoj situaciji čini kao pravi potez.

Svjestan da dio građana BiH, među kojima i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ne doživljava 1. ožujak kao povijesni značajan datum, Izetbegović je rekao da u oba bh. entiteta žive ljudi koji žele mir, mir sa susjedima, koji žele bolji život, koji vole zemlju u kojoj su rođeni.

"Na nama je da postupno udružimo snage svih tih ljudi. Da ih otmemo iz ruku političara koji ih vode pogrešnim putem. Mislim da smo u tom smjeru krenuli kada smo skupinu lidera iz RS-a pridobili kroz zajedničku izjavu gdje smo prihvatili da ćemo stabilizirati prilike u ovoj zemlji", rekao je Izetbegović tijekom današnjeg polaganja cvijeća na Kovačima.

Dan koji najavljuje proljeće

Paralelna stvarnost u najvećem gradu bh. entiteta RS izgleda drugačije. Utorak je tek drugi radni dan u tjednu, bez ikakvih naznaka obilježavanja događaja od prije 24 godine. Političke vođe RS i ove godine su uoči 1. ožujka poručile da srpski narod i Republika Srpska nikad neće priznati ovaj datum kao dan neovisnosti  BiH, a sa njima se slaže i većina građana.

Banjalučanin Bojan Maletić kaže da 1. ožujak ne slavi kao Dan neovisnosti  BiH, nego kao dan koji prethodi proljeću. Kazao je da mu ne smeta činjenica da se u FBiH ovaj dan proslavlja kao praznik.

"Slavimo i mi 9. siječanj, tako da oni slave svoje, mi svoje", rekao je Maletić.

Dušanka Runić, također iz Banje Luke je kazala da ne proslavlja 1. ožujak, ali i da smatra da nije u redu ni da se slavi u FBiH, zbog događanja u to vrijeme.

"Najviše mi smeta jer je tad počeo rat, odatle je krenulo. Najbolje bi bilo da se RS i FBiH nekako dogovore i da se slavi nekakav neutralniji datum", izjavila je Dušanka Runić.

U zgradi Predsjedništva BiH večeras će biti održan svečani prijem povodom Dana neovisnosti  BiH kojem neće prisustvovati Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close