"Drugi rat za nezavisnost"

Dan kad su spaljeni Washington i Bijela kuća – američka vlada natjerana u bijeg

Nakon pobjede nad Amerikancima, Britanci su nastavili prema Washingtonu i spalili ga. Britanski zapovjednici zapovijedili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih katastrofa u povijesti SAD-a dogodila se na današnji dan, 24. kolovoza 1814. godine. Njihov je glavni grad Washington spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa i Senata.

Washington su spalili Britanci, za vrijeme Britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost.

Uzroci tog rata bili su dosta složeni. Jedan od njih je bilo to što su Amerikanci svojoj državi pokušali pridružiti Kanadu (tada britanska kolonija). Istovremeno s početkom tog rata Velika Britanija je bila zauzeta borbom protiv Napoleona u Europi.

Tek kad je 1814. pobijedila Napoleona mogla se posvetiti borbi protiv Amerikanaca. Uoči navedenog dana britanska je flota doplovila nadomak Washingtona, iskrcala se i pobijedila brojčano nadmoćniju američku obrambenu vojsku (američki su vojnici većinom bili neiskusni). Britanskom flotom zapovijedao admiral sir George Cockburn.

Nakon pobjede nad Amerikancima, Britanci su nastavili prema Washingtonu i spalili ga. Britanski zapovjednici zapovijedili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće.

To je izgleda doista provedeno, i zahvaljujući toj naredbi civili i njihova imovina u Washingtonu nisu znatnije stradali.

Spaljena je i znamenita predsjednička rezidencija poznata kao Bijela kuća. Britanci su se zatim povukli.

Video: When the British burned the White House

Napad je djelomično bio odmazda za prethodne američke akcije u Gornjoj Kanadi koju su držali Britanci, u kojoj su američke snage spalile i opljačkale York prethodne godine, a zatim spalile velike dijelove Port Dovera.

Rat je završio bez bitnih promjena na obje strane. Britanci su zadržali Kanadu, a Amerikanci su s vremenom obnovili Bijelu kuću i ostatak Washingtona.

Bio je to jedini put od američkog rata za neovisnost da je strana sila osvojila i okupirala glavni grad SAD-a. 

Američki predsjednik James Madison, zajedno sa svojom administracijom i nekoliko vojnih dužnosnika, evakuiran je i uspjeli su pronaći utočište za noć u Brookevilleu, malom gradu u okrugu Montgomery, Maryland.

Predsjednik Madison proveo je noć u kući Caleba Bentleya, kvekera koji je živio i radio u Brookevilleu. Bentleyjeva kuća, danas poznata kao Madison House, još uvijek postoji.

Manje od četiri dana nakon početka britanskog napada na Washington, jaka grmljavinska oluja - vjerojatno uragan ili tornado - ugasili su požare, ali ujedno prouzročili daljnja razaranja. Britanska okupacija Washingtona trajala je otprilike 26 sati.

Nakon oluje, Britanci su se vratili na svoje brodove, od kojih su mnogi trebali popravke zbog učinka nevremena.

Kopirati
Drag cursor here to close