Predsjedatelj OESS-a

Dačić: Nema šanse da Kosovo postane članica OESS-a

Vijesti / Flash | 15. 01. 2015. u 14:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema šanse da Kosovo bude primljeno u OESS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a to nije mjesto u Beču'', izjavio je danas voditelj srbijanske diplomacije Ivica Dačić koji je u ime Srbije službeno preuzeo predsjedanje tom organizacijom.

On je, u izjavi novinarima, kazao da nisu ništa novo zahtjevi da se Kosovo uključi u OESS, dodajući da je to tijekom cijele prošle i pretprošle godine tražila i Albanija i da to neprestano čini i Priština.

"Kada je riječ o OESS-u odluke se donose konsenzusom. Znate li koliko je teško ostvariti konsenzus", naglasio je Dačić ukazavši da se Srbija, kao predsjedavajuća, bori već dva dana da se usuglasi tekst osude terorističkog napada u Francuskoj.

"Rekao sam da ako se ne možemo oko toga dogovoriti bolje da se rasformiramo", naveo je Dačić podsjetivši da OESS ima 57 država članica, zbog čega tvrdi da nema šanse da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju osim ako se postigne neki politički dogovor, a to nije mjesto u Beču.

"Razgovor i dijalog s Prištinom se događa u Bruxellesu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dopusti da Kosovo bude ravnpravni član OESS-a zato što nije riješen status", zaključio je Dačić.

Američki veleposlanik pri OESS-u Daniel Baer je danas na Stalnom vijeću zatražio uključenje Kosova u regionalne sigurnosne incijative.

Dačić je, u vezi uloge OESS-a u rješavanju konflikata, posebno ukrajinske krize, naglasio da je Srbija jedan pošteni posrednik i pregovarač.

Prema njegovim riječima, od nas se očekuje da pomognemo zbog dobrih veza koje imamo s mnogim zemljama članicama OESS-a, da ostvarimo lakši način komunikacije postizanja kompromisa i posredovanja u dogovorima, javlja Tanjug.

"Od nas se ne očekuje da damo političko rješenje za krizu, na primjer, u Ukrajini. Ukrajina je najveći prioritet jer se trenutno vode najveći sukobi. Mi upravo radimo i ovih dana na traženju nekog novog kompromisa i dogovora koji bi rezultirao novi sastankom o Ukrajini'', rekao je Dačić.

On je najavio za 7. veljače sljedeći sastanak Trojke OESS bivši, budući i aktualni predsjedavajući, na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Dačić je ocijenio da je prva sjednica Stalnog vijeća OESS-a, kojim je predsjedavao bila vrlo uspješna, a da su sudionici istaknuli veliko povjerenje u srpsko predsjedanje.

Također je najavio da će Srbija, što je specifično za njezino predsjedavanje OESS-u, po prvi put imenovati predstavnika za mlade.

"To su mladi veleposlanici. Imenovat ćemo dva od kojih će jedan biti naš", rekao je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close