Razgovor

Dačić: Draga nam je Rusija, ali idemo u EU

Vijesti / Flash | 16. 11. 2014. u 09:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je "bratstvo" Srbije sa Rusijom tradicionalno, ali da je politički interes države da Srbija postane član EU. "Koliko Srbija ima BDP i koliko treba da da ako bi postala član EU, a koliko treba da dobije od proračuna Unije? Srbija ima interes da bude član sve dok ne postane razvijena zemlja EU jer bi dobivala bespovratno novac", ocijenio je Dačić, predsjednik SPS, za nedjeljno izdanje "Blica".

Prema njegovim riječima, Rusija nikad nije postavljala dilemu zašto Srbija ide u EU. "Oni misle da nećemo imati mnogo sreće u tome, ali nemaju ništa protiv. Putin mi je rekao da nije moguće da Srbija postane član Euroazijskog saveza ili BRIKS-a, iz geografskih i ekonomskih razloga. Pitao sam ga je li Rusija zainteresirana za vojne baze, odgovor je bio odrječan. I kakav mi problem imamo sa Rusijom?", upitao je Dačić, objavio je B92.

On je dodao da Srbija, kao budući predsjedavajući organizacijom OEBS, neće uvoditi sankcije Rusiji. "OEBS se brine o europskoj sigurnosti i suradnji i ne uvodi sankcije. Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu da uskladi svoju vanjsku politiku sa politikom Unije. Pošto nismo član EU, to znači da mi sami trebamo uvesti sankcije Rusiji, a to nije realno", kazao je ministar.

Komentirajući povratak lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haaga i ocjenu ministra Aleksandra Vulina da je to posljedica američke politike prema Srbiji, Dačić je kazao da "postoji" sumnja da u Šešeljevom dolasku "ima nečeg drugog" osim čisto humanitarnih razloga.

"Desetak puta sam tražio od Haaga da puste Šešelja i nikad to nisu htjeli da urade. Stalno su postavljali neke uvjete koje on nije htio prihvatiti. Sada su ga pustili praktično bez ikakvih uvjeta, a čim je došao u Srbiju, rekao je da se neće dobrovoljno predati. To stvara sumnju da u njegovom odlasku i povratku ima nečeg drugog", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o aktualnosti podjele Kosova, Dačić je rekao da je "propušteno" vrijeme da Srbija predloži svoje viđenje rješenja pitanja Kosova, dodajući da je ideja o podjeli Kosova "zakašnjela". Dačić je ponovio da "Srbija danas ne bi pregovarala o članstvu" u EU da nije potpisan Briselski sporazum.

"Tadić nije smio potpisati Briselski sporazum dok su SRS i DSS bili opozicija. Ja sam smio zato što sam razmišljao o interesu države i što mene nitko nikada ne može da okarakterizira kao izdajnika jer ja sam bar vodio rat sa NATO", rekao je ministar vanjskih poslova Srbije, a prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close