Nepotpune SIP-ove upute

Da su izbori danas, na birališta ne bi moglo izaći najmanje 16 tisuća građana

Jesu li lokalne zajednice i izborna administracija spremni na izazove i sve veći broj birača kojima će se morati doći na kućni prag?
Vijesti / Flash | 29. 10. 2020. u 08:23 Bljesak.info
Izbori u doba pandemije koronavirusa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedamnaest dana ostalo je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a još se ne zna kako će izgledati dan glasanja. Jesu li lokalne zajednice i izborna administracija spremni na izazove i sve veći broj birača kojima će se morati doći na kućni prag? Jesu li dorasli zadatku, ili će se možda ići na odgodu izbora? Nedoumica je mnogo.

Da su izbori danas, na birališta ne bi moglo da izađe najmanje 16 tisuća građana Bosne i Hercegovine. Ta brojka uključuje samo pozitivne na koronavirus. Broj novooboljelih u našoj zemlji nekoliko dana unazad je četverocifren, a kako će se situacija odvijati do 15. studenog, nitko ne može predvidjeti. Središnje izborno povjerenstvo za sada ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora. Zauzeti su sprečavanjem manipulacija prije dana za glasanje.

“Da svaki birač koji ima po zakonu biračko pravo, ostvari to svoje biračko pravo, bez obzira šta mu se dogodilo, krađom identiteta itd.”, kaže član SIP-a BiH Suad Arnautović.

SIP je izdao upute za postupanje s glasačima oboljelim od koronavirusa ili onima u samoizolaciji. Obilazit će ih mobilni timovi, ali 3 dana prije održavanja izbora građani se moraju prijaviti i dostaviti medicinsku dokumentaciju. Međutim, i dalje je nejasno koliko “KOVID timova” treba imati svaka lokalna zajednica, i koliko će ih promatrača moći pratiti. U banjalučkoj izbornoj komisiji tvrde da od SIP-a još nisu dobili ni okvirnu informaciju. Strahuju da postoje velike mogućnosti za zloupotrebe, počevši od kretanja članova biračkih odbora.

“Dolazi na redovno mjesto po set glasačkih listića i da ide na kućnu adresu konkretnom biraču. Također, moramo reći da dosta sivih zona iz toga proizilazi za nas laike za tu oblast”, kaže Nada Batinar, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Banja Luka.

U Tuzli su, kažu, spremni za sve varijante. Imaju 13 redovnih mobilnih timova, ali ni oni ne znaju koliko će imati onih za potrebe birača pod zdravstvenim nadzorom. Iako su mnoge lokalne zajednice već poslale jasnu poruku SIP-u da nemaju novca za osiguravanje higijensko-zaštitnih sredstava na biračkim mjestima, u Tuzli će ih biti.

“Spremna su sredstva za dezinfekciju ruku, sredstva za dezinfekciju radnih površina, jednokratna odijela, beskontaktni toplomjeri, rukavice, maske”, ističe članica Gradskog izbornog povjerenstva Tuzla Asja Kravić.

Izbori su već jednom odgođeni, poručuju iz koalicije “Pod lupom”. Kažu treba uraditi sve da do toga opet ne dođe.

“Središnje izborno povjerenstvo kao i općinska i gradska povjerenstva da rade u skladu s Izbornim zakonom, da se pripremaju za održavanje izbora 15. studenog iz jednog prostog razloga, jer je to njihova zakonska obveza. Onaj koji može jedino donijeti određenu odluku je krizni stožer zdravstva. Jer ovo bi sve bilo i nekakva vrsta politike”, naglašava Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Iako se od nadležnih i od građana traži da maksimalno poštuju epidemiološke mjere i ograničenja, za političke stranke to izgleda ne važi. Većina na predizborne skupove građane poziva da dođu “u što većem broju”, a sankcije za neodgovornost uporno izostaju, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close