Sankcije prema dužnosnicima

Hoće li Schmidt koristiti bonnske ovlasti?

''Ja sam zapravo u potrazi za time gdje leže problemi i moram biti otvoren, ono što sam vidio zadnjih dana, posebno danas, zaista se zapitam čemu to služi'', kazao je Schmidt.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2021. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bonnske ovlasti će trenutno ostati u ladici'', rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini u intervjuu za N1 televiziju.

Naime, nakon što je Dodik u proteklom razdoblju u nekoliko navrata ponavljao da želi neovisnost Republike Srpske te danas potvrdio da će eventualne sankcije prema RS i njemu biti datum te njene samostalnosti, Schmidt je reka kako prije svega želi poslati poruku da BiH i njena stabilnost nisu u opasnosti.

Gdje leže problemi?

''Ukoliko postoje određene stavke u vezi kojih treba razgovarati i imati čak i različite stavove kao što je to uobičajeno u demokraciji onda ćemo to i učiniti. Ja sam zapravo u potrazi za time gdje leže problemi i moram biti otvoren, ono što sam vidio zadnjih dana, posebno danas, zaista se zapitam čemu to služi'', kazao je Schmidt.

Dalje je istaknuo da međunarodna zajednica i većina u BiH ne žele odustati od države koja je nastala prije 26 godina iz jednog vrlo gorkog razdoblja.

''I da se ne odustaje od toga da se u oba entiteta stvore razumni i pravedeni uvjeti za život. Ukoliko se netko boji da će doći do osamostaljenja RS, taj entitet ima pravo postojati baš kao i Federacija BiH ne znam otkud te debate, dolaze li od javnosti ili političara. Institucije zapravo trebaju raditi svoj posao i ja se čudim ovim diskusijama koje se vode za državnost. Ono što nas treba zanimati je zašto tako veliki broj mladih odlazi. Kada govorimo o tome ko treba djelovati to su odgovorni u zemlji i ne možete očekivati samo da ja djelujem. Istovremeno ne možete željeti biti nezavisni, a ne donositi odluke. Tako da zaista pozivam na donošenje i poštivanje odluka institucija BiH'', dodao je.

Schmidt je komentirajući Zakon o zabrani negiranja genocida rekao da bi se on kao takav podrazumijevao u Njemačkoj.

Odgovorio je i je li  spreman da se sastane sa Dodikom te da li postoje naznake za to?

''Ja sam već izrekao brojne pozive, s druge strane, situacija nije takva da me Dodik ne poznaje. Mi smo u prošlosti surađivali vrlo konstruktivno i ja sam u budućnosti spreman za nešto takvo. Ja sam cijepljen i testiran negativan sam, znam se ponašati za stolom i spreman sam razgovarati'', istaknuo je.

''Zakon o negiranju genocida nije uperen protiv nekoga''

Na pitanje da li i dalje stoji pri Zakonu o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo njegov prethodnik Valentin Inzko te da li će ga na kraju povući što je i zahtjev predstavnika RS, Schmidt je kazao da se bavi ovim zakonom i diskusijama koje je on izazvao u BiH.

''Nijedan zakon na svijetu ne može optužiti cijeli jedan narod. Uvijek se radi o individualnoj odgovornosti. Vidite u Srbiji se za par dana obilježava 80. obljetnica masakra u Kragujevcu. To su učinili pojedinci iz njemačkog naroda i u ovom zakonu kojeg ste pomenuli je također zabranjeno da se negiraju takva djela. Ovaj zakon nije uperen protiv nekoga, radi se o standardu Europske unije i trebaju građani shvatiti da to nije protiv njih. Zapravo se radi o nečemu što je jedan zajednički zadatak u kontekstu EU. Ja sam Nijemac i znam što govorim i znam da bi se to kod nas podrazumijevalo da nas neko pita da li želimo takav zakon i isto tako i drugdje. Tako da to nije napad na ljude koji nemaju veze s tim bez obzira na njihovu nacionalnost'', kazao je Schmidt za N1.

Kazao je da za njega nije upitna njegova legitimnost kao visokog predstvnika što dovode u pitanje predstavnici RS i Rusija.

''Svaka diskusija je suvišna i međunarodna zajednica je tako odlučila i ja sam tu da izvršavam svoje zadatke'', konstatirao je Schmidt.

Razgovarao je i s dužnosnicima iz regije te da su takvi razgovori bili vrlo fokusirani i razumni.

''Isto tako prepoznato je da bi nekakav mirni razlaz bio nešto što svi odbijaju i to bi dovelo do nove krize, a Balkan je imao dovoljno kriza tijekom 90-ih. Ja jako puno putujem i nisam susreo nikoga da je rekao da želi ukinuti Republiku Srpsku. Da je rekao ja bih se tome suprotstavio. Postojanje RS je neupitno. Uvijek ću braniti pravo na postojanje i RS i FBiH i BiH i podržavat ću svakoga tko je takvog mišljenja'', poručio je Schmidt.

''Dayton predviđa da budem u pozadini''

Istaknuo je da ukoliko se želi novi Ustav da to mora proći Parlament BiH poštujući postojeća pravila.

''To onda nije zadatak visokog predstavnika već parlamentarnih tijela. Mislim da je stav i mene i Vijeća za provedbu mira da bonske ovlasti ostanu u ladici. Iz poštovanja prema građanima BiH želimo vidjeti da se ovdje donose vlastite odluke, a to je, između ostalog i priprema za pristupanje EU'', naveo je.

Danas je Dodik rekao da EU neće donijeti sankcije, ali da je moguće da to učini Njemačka.

''Ne znam kako da to kažem na bosanskom jeziku, ali to je takva glupost. Spreman sam za diskusiju, međutim, takvim fantazijama nema mjesta. Trebamo razgovarati o konkretnim temama i tu su svi povezani i ja ću na tome inzistirati u svom mandatu prema Daytonu koji predviđa da više budem u pozadini, a to je da više budem u pozadini, a da građani sve više donose odluke samostalno i takve zvučne izjave možda dobro zvuče, ali nisu zamjena za politiku. Isto tako suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nije upitan i on neće biti doveden u pitanje'', naglasio je Schmidt.

 

Kopirati
Drag cursor here to close