Stranci

Cyber napadi na online medije ugrožavaju slobodu medija u BiH

''Institucije vlasti dužne su zaštititi slobodu štampe, a policijski organi i pravosudne institucije imaju obavezu da provedu detaljnu istragu svih napada na medije, uključujući tu i cyber napade.''
Vijesti / Flash | 25. 02. 2021. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavnog hakerskog napada na medijske portale Žurnal i Buka, Misija OSCE-a u BiH, Izaslanstvo EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU za BiH, Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH, Vleposlanstvo SAD u BiH i Ured visokog predstavnika pozvali su nadležne organe u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu svih napada na internet stranice medija, jer ovakvi napadi predstavljaju jasnu opasnost po slobodu medija.

Cyber napadi poput ovih, kako navode, ograničavaju slobodu medija i slobodan protok informacija, suštinske komponente svakog demokratskog društva.

''Institucije vlasti dužne su zaštititi slobodu štampe, a policijski organi i pravosudne institucije imaju obavezu da provedu detaljnu istragu svih napada na medije, uključujući tu i cyber napade.

Svjedoci smo eksponencijalnog rasta broja napada i stoga pozivamo vlasti u BiH da osnaže svoje strukture i sposobnost da otkriju, suzbiju i istraže sve cyber prijetnje i napade'', kaže se u priopćenju iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close