Kiše ni na vidiku

Čvrsnica i dalje gori, od dima se ne vidi planina

Jedan dio požarišta je stavljen pod kontrolu, prema Varićaku i Masnoj luci. Napravljen je protupožarni put. Teška situacija je i dalje prema Jelinku i gornjim dijelovima Čvrsnice.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2022. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Marinović rekao je da su im značajnu pomoć iz zraka pružili helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je imao 30 naleta i kanader iz Hrvatske sa 10 naleta, koji su zaustavili širenje vatre, ali ju je vjetar ponovno aktivirao i sad stanje nije ni malo dobro.

On je istaknuo da se s vatrom trenutno bore brojne vatrogasne ekipe koje su stigle sa šireg područja Hercegovine i naprtnjačama prave požarnu liniju od šume i požarišta da bi spriječili da se vatra spusti prema naseljenom mjestu, a očekuju i pomoć iz zraka helikoptera Oružanih snaga BiH.

Na području planine Čvrsnice u parku prirode Blidinje u Hercegovini požar je aktivan od nedjelje. Tijekom jučerašnjeg dana požar je stavljen pod kontrolu no u večernjim satima ponovno se aktivirao.

''Ni u jednom trenutku stambeni objekti nisu bili ugroženi, međutim postojala je mogućnost da se u jednom trenutku vatra približi crkvi u Masnoj Luci kao i vikend naselju, tako da je tijekom jučerašnjeg dana taj dio požar stavljen pod kontrolu, međutim drugi dio požara još uvijek nije pod kontrolom. Jako teško voda može doprijeti do toga požara s obzirom da vatra tinja ispod raslinja'', rekla je u javljanju uživo za N1 njihova novinarka Đenana Kaminić-Puce.

Na Blidinju se nadaju kako će hrvatski kanader gasiti i danas, sve dok požar ne bude u potpunosti pod kontrolom. Jutros je, kako kaže novinarka N1, djelovao helikopter Oružanih snaga BIH.

Požarna linija duga je oko tri kilometra, a opožareno je više od 160 hektara površine, guste borove šume. Općina Posušje, proglasila je stanje prirodne nesreće.

Vatrogasci, šumari i dobrovoljci već sedam dana gase ovaj požar. Umorni su, iscrpljeni su, radi se o veoma nepristupačnom i teškom terenu. Do samog požarišta potrebno je pješačiti dobra dva sata.

Najbolje bi rješenje, kažu vatrogasci, bila dobra kiša, ali prema prognozama, kiše još uvije ku BiH nema ni na vidiku.

Kopirati
Drag cursor here to close