Podcast Bura

Cvitanović: Neću podržati dogovor o Mostaru ako se isto ne primijeni na Travnik

"Problem je što i dalje Mostar ostaje drugačije uređen u odnosu na sve druge jedinice lokalne samouprave. Nemamo ništa protiv da Mostar ima i dogradonačelnika i i veće ovlasti predsjednika Gradskog vijeća, ali tražimo da se isto uradi i u Travniku''
Vijesti / Flash | 19. 06. 2020. u 13:16 Bljesak.info
Podcast BURA - Ilija Cvitanović: Neću podržati dogovor o Mostaru ako se isto ne primijeni na Travnik

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH Ilija Cvitanović u Podcastu Bura govorio je o sporazumu Čović-Izetbegović o Mostaru, lokalnim izborima, uzrocima agresivne bošnjačke politike prema bh. Hrvatima, ciljevima međunarodne zajednice u BiH, odnosima između dva HDZ-a, parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i drugim temama.

Dogovor o Mostaru jest povijesni, no trebalo ga je davno donijeti jer su cijelo ovo vrijeme isti igrači na sceni, rekao je u Podcastu Bura Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH.

"Problem je što i dalje Mostar ostaje drugačije uređen u odnosu na sve druge jedinice lokalne samouprave. Nemamo ništa protiv da Mostar ima i dogradonačelnika i i veće ovlasti predsjednika Gradskog vijeća, ali tražimo da se isto uradi i u Travniku i u drugim sredinama. Naš je prijedlog da se svaki grad iznad 50.000 stanovnika uredi po uzoru na Mostar. Travnik je spominjan u Daytonu kao paralela Mostaru. No nisam vidio da se govorilo o Travniku. HNŽ i SBŽ su zamišljene kao paritetne županije. Dok sam u politici neću odustati od traženja da se Travnik uredi kao Mostar", rekao je.

HDZ 1990 će, rekao je, biti značajno zastupljen u Gradskom vijeću Mostara i neće podržati izmjene gradskog Statuta ako se nešto slično ne primijeni i na Travnik.

"Naravno da podržavamo izmjene izbornih pravila. To nije sporno, ali smo ušli u područje dogovora o izmjenama Statuta a ne znamo tko će biti akteri u novoizabranom Gradskom vijeću. Isto tako, što je s izmjenama Izbornoga zakona? Vidio sam da je nešto načelno dogovoreno, no još nisam čuo obrazloženje predsjednika Čovića. Mi smo već imali jamstva SDA da će se ići u izmjene Izbornoga zakona tako da jedan narod drugome neće birati predstavnike. Ja ne vjerujem u taj dogovor. Vidjeli smo i reakcije drugih stranaka iz Sarajeva i nitko to nije spreman podržati. Zato ne vjerujem u dogovor", izjavio je Cvitanović.

Smatra i kako je pritisak međunarodne zajednice da se dođe do dogovora za Mostar bio ogroman.

"Vrlo teško je biti i gradonačelnik u ovakvom gradu i ja razumijem gradonačelnika Bešlića. Zbog svega toga je i slika Mostara takva kakva jest. HDZ 1990 će izaći samostalno na lokalne izbore osim u onim sredinama gdje se bez jedinstva hrvatskih strana ne može izabrati niti jedan hrvatski vijećnik", rekao je.

Govorio je i o tomu u kakvim je odnosima s Draganom Čovićem, zašto je HDZ 1990 lidersku ulogu u potpunosti prepustila HDZ-u BiH, kakve su razlike između dvije stanke, kako je izbor Željka Komšića utjecao na politiku stranke koju vodi. Također, Cvitanović je govorio o tomu zašto se iz Sarajeva vodi agresivna politika prema Hrvatima, zašto se nikad neće odreći Hrvatskog narodnog sabora, zbog čega podržava listu HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te drugim temama.

Kopirati
Drag cursor here to close