konstruktivne rasprave

Cvijanović se trebala ispričati Vučiću; Crnadak je pravi 'politički Sarajlija'

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 11:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbacio je kao neosnovanu kritiku koju mu je uputila entitetska premijerka Željka Cvijanović, zbog izjave da Tariq El-Sawah, koji je iz zatvora u Gvantanamu prebačen u BiH, ne bi trebao predstavljati sigurnosnu prijetnju po zemlju, ističući da, ako Cvijanović ima drugačija saznanja o spomenutom Egipćaninu trebala bi o tome upoznati nadležne institucije.

Crnadak je ponovio da, povodom prebacivanja El-Sawaha iz Gvantanama u BiH, nije davao nikakvu sigurnosnu procjenu, nego se pozvao na stavove nadležnih agencija.

''Jučerašnjom izjavom Cvijanović pokazuje da, nažalost, ništa ne razumije i samo ponavlja nedavne riječi svog šefa Milorada Dodika'', ocijenio je Crnadak. Upozorio je Cvijanović da bi trebalo da da objašnjenja građanima zbog činjenice da je pet pripadnika Specijalne policije MUPRS-a uhićeno zbog oružane pljačke, 22. rujna prošle godine, kada su ukrali 617.000 KM.

''Cvijanović je očigledno zaboravila da u posljednje vrijeme najveću opasnost za sigurnost građana predstavljaju pripadnici njene Specijalne jedinice MUPRS-a, koji vrše drumska razbojništva na putovima Republike Srpske, kao i pojedini inspektori koji su se organizirano bavili prodajom droge, čak i u neposrednoj blizini škola'', ukazao je Crnadak.

Osim toga, podsjeća da Vlada Željke Cvijanović još nije objasnila zašto je jedan od uhićenih razbojnika iz Specijalne jedinice MUPRS-a nedavno određen da bude prvi pratitelj premijera Srbije Aleksandra Vučića za vrijeme boravka u Srebrenici.

Isprika za Vučića

''Sramota je ono što se dogodilo premijeru Vučiću u Srebrenici, ali je još veća sramota što je MUPRS-a za njegovog prvog pratitelja odredio osobu koja je već tada bila registrirana kao kriminalac i nasilnik. Cvijanović je trebala u proteklih deset dana uputiti ispriku premijeru Vučiću ili barem objašnjenje kako se takva osoba našla u njegovom neposrednom okruženju, jer se ovaj skandal dogodio na području Republike Srpske, od MUP-a Republike Srpske i to upravo s premijerom Srbije, s kojom Republika Srpska ima specijalne i paralelne veze'', naglasio je Crnadak.

Londonski The Guardian je ranije objavio da je Egipćanin Sawah, koji je prebačen u BiH, postao morbidno pretil (težio je 181 kilogram) tijekom više od 13 godina provedenih u Guantanamu, što je teško naškodilo njegovom zdravlju.

Kao osumnjičenog stručnjaka za eksplozive Al-Qaide, SAD ga je svojevremeno optužio pred vojnom komisijom zbog materijalne podrške terorizmu, koja nakon sudskog osporavanja, više nema pravnu vrijednost. Tvrdi se da je Sawah, ipak, postao razočaran terorizmom i da se transformirao do te mjere da je postao ateista.

Cvijanović ponovila da je Crnadak dao "nepotrebnu izjavu"

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ponovila je danas tvrdnje da je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak dao "potpuno nepotrebnu izjavu“, da Tariq el-Sawah, koji je iz zatvora u Guantanamu prebačen u BiH, ne bi trebalo predstavljati sigurnosnu prijetnju po zemlju.

''Ne znam zašto je gospodina Crnatka pogodio moj komentar da ministri, kao političke ličnosti, nisu ti koji mogu dati sigurnosne procjene i ocjene bilo koje ličnosti, jer za to niti su osposobljeni, niti se to od njih očekuje. Dakle, ne radi se ovdje o tome je li gospodin Crnadak ima jedna, a ja druga saznanja, već o politički nedorasloj i potpuno nepotrebnoj izjavi koju je on dao'', navela je Cvijanović u pisanoj izjavi.

Ali je, dodala je, vrlo indikativno kako je Crnadak, u maniri pravog "političkog Sarajlije“, iskoristio i ovu priliku da se obruši na institucije RS, posebno MUPRS-a.

''Katastrofalnom izjavom da "u posljednje vrijeme najveću opasnost za sigurnost građana predstavljaju pripadnici“, kako je rekao, "njene Specijalne jedinice“, Crnadak pokazuje koliko je "zalutao“ u politiku. On, izgleda, misli da je to što on i njegove kolege iz tzv. Saveza za promjene pokazuju sklonost da svojataju institucije BiH i da ih stavljaju u funkciju privatnog i političkog obračuna, obrazac po kojem svi funkcioniraju'', navela je Cvijanović.

Ali, kako je dodala, ako je Crnadak već tako "pravdoljubiv i mudar“, "onda je trebalo to da primijeti i to da su upravo pripadnici te iste Specijalne jedinice policije RS i otkrili počinitelje, i to u vlastitim redovima, i omogućili da oni budu uhićeni".

Da je, kako je navela, Crnadak "iole politički pismen, ili da razumije da politika nije samo šepurenje u ministarskom odijelu, već i naporan rad, onda bi znao da su građani RS pozdravili ovu akciju MUP-a“.

''Što se tiče brutalnog napada i pokušaja linča premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, žao mi je što je i taj događaj Crnadak stavio u funkciju politikanstva. Mogu mu jedino poručiti da bi bilo bolje da, kad se već nalazi u institucijama BiH, i on i te institucije rade svoj posao i otkriju počinitelje, umjesto što ganja političke neistomišljenike, vodi svoje jadne ratove sa institucijama RS i izjavljuje besmislice'', kazala je entitetska premijerka, priopćeno je iz Vlade RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close