Nakon ispitivanja

Cvijanović: Istraga o referendumu je rezultat pohoda Izetbegovića na RS

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 17:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ponovila je danas u Sarajevu da je referendum demokratsko pravo svakog naroda, ističući da ne želi da takvo jedno pravo omalovažava ili prlja bilo tko, kao što je to bila namjera.

"Referendum je demokratsko pravo svakog naroda i veoma sam sretna što su građani Republike Srpske taj instrument demokracije mogli iskoristiti", poručila je Cvijanović nakon što je u Tužiteljstvu BiH dala izjavu kao osumnjičena u predmetu "Referendum".

Cvijanović je za Radio-televiziju Republike Srpske naglasila da je taj predmet nastao kao rezultat pohoda Bakira Izetbegovića na Republiku Srpsku, koji je kulminirao antiustavnom, antidaytonskom i izvaninstitucionalnom revizijom, koja je doživjela fijasko.

Ona je ocijenila da se ušlo u jedan potpuni besmisao u okviru BiH i da se stvari neće dobro završavati ukoliko se budu trošili vrijeme i energija na ovakva pitanja.

Prema njenim riječima, nesređeni odnosi u BiH doživjeli su kulminaciju s tim ratnim pohodima koji dolaze od Bakira Izetbegovića.

Cvijanović je podsjetila da je njen stav poznat kada je riječ o obrušavanju na Dan Republike Srpske i način kako je jedan politički proces proveden u pravosudni predmet s čime se apsolutno ne slaže, piše Srna.

"Ne smatram da bilo tko, kada su u pitanju institucije Republike Srpske ili pojedinci koji sjede u tim institucijama, ima bilo kakvu krivicu u ovom predmetu, a samim tim i ovo što se meni stavlja na teret, da sam pomagač izvršitelju, apsolutno smatram irelevantnim i mislim da je ovo stvar koja bi trebala što prije da se završi", napominje Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ovo baca mrlju na ukupne odnose u BiH i pokazuje kako su ljudi u stanju da se obračunavaju preko pravosuđa zbog svojih političkih ciljeva.

Premijerka Srpske je zaključila da pojedinci u BiH pokušavaju privatizirati sve i da bi joj bilo žao da privatiziraju i pravosuđe.

U Republici Srpskoj je 25. rujna organiziran referendum na kojem su stanovnici odgovarali na pitanje: "Da li podržavate da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".
Ranije su izjave u Tužiteljstvu BiH dali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U ovom predmetu koji Tužiteljstvo BiH vodi zbog organiziranja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri u svojstvu osumnjičenih, a pet, koji su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci.
Predmet je otvoren nakon što je Ustavni sud BiH obavijestio Tužiteljstvo BiH da su vlasti Republike Srpske "odbile" provesti presudu kojom je 9. siječanj proglašen neustavnim kao Dan Republike Srpske jer "vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu".

Kopirati
Drag cursor here to close