Zločin protiv hrvatskih civila

Ćurić i ostali: Iznesene žalbe na presudu za zločin u Potocima

Prvostupanjskom presudom Enes Ćurić osuđen je na pet, Ibrahim Demirović na deset godina, a Habib Čopelj na dvije godine zatvora, dok su istom presudom Samir Kreso i Mehmed Kaminić oslobođeni krivice.
Vijesti / Flash | 21. 09. 2018. u 17:12 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim vijećem iznesene su žalbe na presudu kojom su trojica bivših pripadnika Armije BiH osuđena na ukupno 17 godina zatvora za zločin počinjen 1993. protiv civila hrvatske nacionalnosti u Mostaru, a dvojica oslobođena krivice.

Prvostupanjskom presudom Enes Ćurić osuđen je na pet, Ibrahim Demirović na deset godina, a Habib Čopelj na dvije godine zatvora, dok su istom presudom Samir Kreso i Mehmed Kaminić oslobođeni krivice.

Ćurić i Demirović su osuđeni zbog sudjelovanja u protuzakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad hrvatskih civila u Bijelom Polju kod Mostara, dok je Habib Čopelj osuđen za nečovječno postupanje prema zarobljenicima. Demirović je osuđen za silovanje zaštićene svjedokinje “B”.

Tužiteljstvo BiH je iznijelo žalbe na presudu zatraživši da Kreso i Kaminić budu proglašeni krivim ili da im se ponovi suđenje, kao i da se ostalim optuženima izreknu duže kazne od onih koje su izrečene u prvostupanjskom postupku.

Obrane su zatražile da se žalba Tužiteljstva odbije, te da se osuđujući dio presude ukine.

Državno tužiteljstvo u sudnici nije obrazlagalo navode žalbe, dok je Ćurićeva odvjetnica Sabina Mehić istaknula da je njen klijent pružao zaštitu oštećenima, te da prvostupanjskom presudom nije utvrđeno u kojem vremenskom razdoblju je bio upravnik logora u školi u Potocima kod Mostara.

“Da sam išta što su mi naveli u optužnici uradio, ja ne bih imao obitelji, jer je moja obitelj bila na drugoj strani. Ja sam bio ucijenjen”, kazao je Ćurić.

Demirovićev odvjetnik Nijaz Đuliman rekao je da je svjedokinja “B” mijenjala iskaz, te da nitko osim jedne svjedokinje koja je bila skoro nepokretna, nije vidio da optuženi izvodi svjedokinju “B”.

Lejla Čović i Senad Dupovac koji brane Kresu i Kaminića su naveli da je prvostupanjska presuda pravilna.

Apelacijsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close