Vrijednosni papiri

Ćupina traži brisanje nedodirljivosti

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zastupnik Faruk Ćupina uputio je danas u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjene zakona o Povjerenstvu za vrijednosne papire u FBiH radi brisanja odredbe koja članove ovog povjerenstva amnestira od krivične odgovornosti.

Očekuje da će njegov prijedlog doći u ovom mjesecu na dnevni red Zastupničkog doma, čiji je on član, te dobiti podršku većine članova Parlamenta.

Iz Zakona, naglašava Ćupina, treba brisati sadašnji član koji glasi da predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi Povjerenstva i zaposleni u Povjerenstvu, kao i osobe koje obavljaju poslove po nalogu Povjerenstva, ne mogu biti gonjeni za krivična djela niti se smatrati odgovornim u građanskopravnom postupku za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri tijekom izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlasti. Povjerenstvo će obeštetiti svoje zaposlenike u pravnim postupcima pokrenutim protiv zaposlenika za radnje koje su obavili u dobroj vjeri tijekom izvršavanja svojih dužnosti i u okviru svojih ovlasti, navedeno je također.

Ćupina naglašava da ova odredba narušava pravilo o ustavnopravnoj ravnopravnosti građana Federacije BiH.

To je problematizirao i u Zastupničkom domu koji je zasjedao u protekla dva dana, kada se ispostavilo da Povjerenstvo za vrijednosne papire nije jedina institucija čije uposlenike zakon štiti na sličan način.

''Apsolutno je to neprihvatljiv''o, rekao je Ćupina u izjavi za Fenu te najavio da priprema i druge odgovarajuće akte.

Na sjednici Zastupničkog doma u protekla dva dana, deklarativno su se s Ćupinom (Savez za bolju budućnost BiH) složili zastupnici Ismet Osmanović (Stranka demokratske akcije) i Jusuf Bubica (Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović), a bilo je i još glasova podrške.

Kopirati
Drag cursor here to close