Kompromis u rukama suda

Čubrilović traži da Ustavni sud još jednom preispita svoju odluku

Vijesti / Flash | 22. 08. 2016. u 13:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi, ukoliko bi Ustavni sud BiH na osnovu zahtjeva entitetskog parlamenta preispitao i stavio izvan snage svoju odluku o neustavnosti 9. siječnja, kao Dana RS-a, bila preispitana odluka o održavanju referenduma u RS.

''Jasno je da je odluka koja može dovesti do kompromisa u rukama Ustavnog suda BiH'', utvrdio je Čubrilović.

Pozvao je danas veleposlanike Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) da, kako je priopćio, prihvate činjenicu da je Odluka o referendumu usvojena u skladu sa Ustavom, zakonom i Daytonskim sporazumom.

Naveo je da postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organiziranje i održavanje referenduma 25. rujna.

''Uporište za održavanje referenduma je u članu 70. i 77. Ustava RS-a i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi '', naglasio je predsjednik entitetskog parlamenta uz poziv PIC-u da ne podlegnu pritiscima bošnjačkih političara koji traže nametanje odluka, prenosi Fena.

Podsjetio je veleposlanike PIC-a da je Narodna skupština RS-a, u skladu s pravilima Ustavnog suda BiH, još 17. lipnja tom sudu podnijela zahtjev za preispitivanje njihove odluke o 9. siječnju, Danu RS, ali da do danas nije stigao odgovor na ovaj zahtjev.

Tvrdi da referendum o Danu RS-a ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH, niti je to nekakav ''probni balon'' te da ne ugrožava ustavnopravni okvir države, niti integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, zbog čega ne postoji nijedna osnova za eventualnu nametanje rješenja u ovom slučaju.

Izrazio je nadu da će veleposlanici PIC-a "sagledati sve pravne činjenice i podržati pravo naroda RS-a da sami odluče koje datume iz svoje povijesti će obilježavati''.

Podsjetimo, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno je stavio do znanja da bi održavanje referenduma zakazanog za 25. rujan u RS-u na kojem se postavlja pitanje na koje je Ustavni sud BiH već dao odgovor, bilo suprotno Ustavu BiH, a isto mišljenje je ponovilo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obvezujuće, i da se moraju poštovati. Naglasili su da je poštivanje načela zakonitosti od svih strana u BiH od ključnog značaja za demokratski proces.

Kopirati
Drag cursor here to close