Zadovoljan odbacivanjem

Čubrilović: Ne postoji kolektivna kaznena odgovornost

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 13:54

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović izrazio je zadovoljstvo jer je sudac za prethodno saslušanje Suda BiH odbio optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog nedostatka dokaza, ističući da je to bila jedina razumna i pravno utemeljena odluka.

Tužiteljstvo BiH optužilo ih je zbog kaznenog djela “neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. siječnju kao Danu RS-a”.

Čubrilović je u pisanoj izjavi medijima naglasio da je izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS-a, kojoj je Ustavni sud i dostavio Odluku o privremenoj mjeri, te da su članovi Republičke komisije za provođenje referenduma postupali u skladu s odlukama parlamenta, kao najvišeg ustavotvornog i zakonodavnog organa entiteta.

''Karan, Reljić, Zmijanjac i Petković radili su, kao i svi ostali članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o 'Danu RS-a' u skladu s mandatom i obvezama koje im je dala Narodna skupština. Oni su bili obvezni da poštuju akte koje donosi Narodna skupština i Ustav RS-a, što su i činili'', naglasio je Čubrilović.

Istaknuo je da je svakom pravniku jasno da ne postoji kolektivna kaznena odgovornost, nego da je kaznena odgovornost uvijek individualna.

''I to je razlog što je ova optužnica morala prije ili kasnije da padne. Tužiteljstvo BiH optužilo je ovo ljude kao članove kolektivnog organa, a teoretski se moglo dogoditi da je neko od njih kao član Komisije na sjednicama glasovo protiv nekog prijedloga Komisije. Dakle, oni su optuženi samo zbog toga što su bili članovi Republičke komisije za provođenje referenduma. Tako pravno neutemeljena optužba morala je završiti odbacivanjem'', zaključio je Čubrilović.

Kopirati
Drag cursor here to close